2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ένα… μπάρμπεκιου κινητοποίησε την Πυροσβεστική σήμερα το πρωί στο Καρπενήσι. Τι ορίζει ο νόμος για το άναμμα φωτιάς

Κινητοποιήθηκαν αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβουν, οι πυροσβέστες του Καρπενησίου

Σειρήνες πυροσβεστικών οχημάτων ήχησαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Πέμπτης (13/7) στο Καρπενήσι, ωστόσο, τελικά, δεν χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών.

Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για ύπαρξη καπνού σε εξωτερικό χώρο σπιτιού στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, στα βόρεια της πόλης. Άμεσα, δύο πυροσβεστικά οχήματα με προσωπικό πέντε ατόμων, από την ΠΥ Καρπενησίου και τη ΔΙΠΥΝ Ευρυτανίας, έφθασαν στο σημείο που είχε υποδειχθεί.

Όπως, όμως, προέκυψε, ο καπνός προερχόταν από… μπάρμπεκιου· οι ιδιοκτήτες του σπιτιού είχαν αρχίσει προετοιμασία για ψήσιμο στα κάρβουνα και -άθελά τους- κινητοποίησαν την πυροσβεστική.

False alarm οι καπνοί σήμερα το πρωί στο Καρπενήσι· προέρχονταν από μπάρμπεκιου

Σύμφωνα με τον νόμο, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου ισχύει η Αντιπυρική Περίοδος και βάσει της Πυροσβεστικής Διάταξης (Π/Δ) 9/2000, «απαγορεύεται να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο». Επομένως, ψήσιμο π.χ. με κινητή ή αυτοσχέδια ψησταριά σε υπαίθριο χώρο, όπως ξέφωτο, χωράφι, ακόμα και παραλία, απαγορεύεται αυστηρά. Αποτελεί σοβαρή παράβαση της νομοθεσίας και επισύρει διαδικασία αυτόφωρου.

Ωστόσο, με τροποποίηση του 2005, η μόνη εξαίρεση στη συγκεκριμένη Π/Δ (Άρθρο 4, παρ. 4) αφορά άναμμα φωτιάς σε εξωτερικό χώρο (αυλές, κήπους, ακάλυπτους κ.λπ.) σε σπίτια, ξενοδοχεία, κάμπινγκ κ.α., όλο τον χρόνο. Η εξαίρεση αφορά μόνο μόνιμες, χτιστές ψησταριές και μπάρμπεκιου με καπνοδόχο, όπως, δηλαδή, ίσχυε και στο σημερινό συμβάν στο Καρπενήσι.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ