2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Έρημα χωριά και σχολεία που έγιναν μουσεία… Οδοιπορικό του ALPHA στην Ευρυτανία, με θέμα το δημογραφικό (VID)

Το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της Ευρυτανίας, σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ

Για τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η πληθυσμιακή συρρίκνωση που βιώνει η Ευρυτανία είναι απτή σε επίπεδο καθημερινότητας. Η φυγή των νέων για ένα καλύτερο μέλλον και η παράλληλη πληθυσμιακή γήρανση, αποτελούν σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο τόπος.

Βάσει της Απογραφής 2021, ο πληθυσμός της Ευρυτανίας έχει μειωθεί κατά 13,2%. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, το 2021 ο μόνιμος πληθυσμός ανήλθε σε 17.428 κατοίκους, έναντι 20.081 μόνιμων κατοίκων το 2011· είναι μειωμένος δηλαδή κατά 2.653 άτομα. Ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 8.926 άντρες και 8.502 γυναίκες και ποσοστό 51,2% και 48,8% αντίστοιχα. Μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφεται στον Δήμο Αγράφων, ο οποίος απώλεσε πάνω από 14% του μόνιμου πληθυσμού του, ενώ ο Δήμος Καρπενησίου εμφανίζει επίσης διψήφια νούμερα μείωσης του πληθυσμού του, πάνω από 12%.

Ρεπορτάζ στην Ευρυτανία με κεντρικό θέμα το οξύ δημογραφικό πρόβλημα, πραγματοποίησε η τηλεόραση του ALPHA. «Με τις αναμνήσεις τους, όταν οι δρόμοι και τα σοκάκια έσφυζαν από ζωή, ζουν οι λιγοστοί κάτοικοι ορεινών χωριών στην Ευρυτανία. Τα σχολεία, έχουν γίνει μουσεία, και ο χρόνος έχει σταματήσει στην δεκαετία του ΄60», διαβάζουμε στην περιγραφή του βίντεο από το ρεπορτάζ.

Το συνεργείο του ALPHA βρέθηκε στα χωριά Βουτύρο, Προυσό, Καστανιά και Μυρίκη και συνομίλησε με κατοίκους, ενώ στην κάμερα μίλησε και ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ALPHA

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ