2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επίδομα 3.000 ευρώ για κάθε νέα γέννα. Ο δήμος Αγράφων διπλασιάζει την οικονομική ενίσχυση για την ανατροπή του δημογραφικού

Διπλασιασμό της ενίσχυσης σε οικονομικά ευάλωτες οικογένειες που θα αποκτήσουν τέκνο μέσα στο 2024, προανήγγειλε ο Αλέξης Καρδαμπίκης μέσω τηλεοπτικής εκπομπής

από την έντυπη έκδοση

Σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το διαρκώς επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει έντονα (και) η δυτική Ευρυτανία, ο Δήμος Αγράφων θα καταβάλει από το 2024 το ποσό των 3.000 ευρώ για κάθε γέννηση παιδιού, σε οικογένειες που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες που αποκτούν τέκνο, θα διπλασιαστεί, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης. Θεωρώντας ότι η απόκτηση τέκνου για μια οικογένεια που διάγει μόνιμα στον Δήμο Αγράφων και μάλιστα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, αποτελεί εξαιρετική περίσταση, η δημοτική αρχή θα προωθήσει ρύθμιση με την οποία κάθε οικογένεια θα λαμβάνει -από εδώ και στο εξής- το ποσό των 3.000 ευρώ, έναντι 1.500 ευρώ που ήδη ισχύει (ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ/Σ Αγράφων). Πάντως, μόλις δύο οικογένειες έλαβαν οικονομική ενίσχυση (1.500 ευρώ) για την απόκτηση παιδιού κατά το 2022 στα Άγραφα· ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν -προς τα πάνω- τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα και αποκλείουν από το μέτρο αρκετούς γονείς στη δυτική Ευρυτανία.

«Θα το διπλασιάσουμε»

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης μίλησε στην εκπομπή «Τώρα μαζί» της τηλεόρασης του OPEN και παρότρυνε νέα ζευγάρια να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια στα Άγραφα, παρότι καμία κυβέρνηση, διαχρονικά, δεν έθεσε το ζήτημα της συγκράτησης του πληθυσμού στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές ψηλά στις προτεραιότητές της, όπως τόνισε.

«Εμείς, σε όλα τα ζευγάρια που τεκνοποιούν και μένουν στον δήμο, δίνουμε 1.500 ευρώ, ενώ έχουμε δεσμευτεί ότι από τις αρχές του 2024 τα χρήματα θα γίνουν 3.000 ευρώ. Έχουμε ζητήσει βοήθεια φίλων των Αγράφων να ενισχύσουν με κάποιον τρόπο τις νέες μανάδες στα Άγραφα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε, όποιο παιδί γεννιέται στα Άγραφα, γεννιέται δωρεάν». Ο δήμαρχος μίλησε για το θέμα και στην ενημερωτική εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3.

«Από μόνο του, το επίδομα δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση. Απαιτούνται μέτρα δραστικά, το δημογραφικό χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική, παρότι εμείς, ως δήμος, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», ανέφερε ο κ. Καρδαμπίκης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο συνεργασίας με τη HOPEgenesis, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, καλύπτονται ήδη όλα τα έξοδα κύησης, τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα, ενώ με νέο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει, παρέχεται συνδρομή με εξωσωματικές θεραπείες σε γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

Σύμφωνα με την Απογραφή του 2021, ο Δήμος Αγράφων αριθμεί μόλις 5.983 κατοίκους, έναντι 6.976 ατόμων το 2011· η μείωση ξεπερνά το 14% μέσα σε μόλις μία δεκαετία.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ