6 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γίνεται θεσμός το Φεστιβάλ Αναρρίχησης στα Άγραφα. Διοργανώθηκε με μεγάλη συμμετοχή σε Τοπόλιανα-Βαλαώρα (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Με πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το 2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στην περιοχή Τοπολιάνων & Βαλαώρας του Δήμου Αγράφων. Μεγάλη η συμμετοχή του κοινού και ιδίως των νεαρών ηλικιών

από την έντυπη έκδοση

Ο αναρριχητικός τουρισμός αποτελεί υποσχόμενο κλάδο του εναλλακτικού τουρισμού, με την περιοχή των Αγράφων, χάρη στην άοκνη προσπάθεια εθελοντών του τοπικού Ορειβατικού Συλλόγου και τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, να μπαίνει σιγά-σιγά στον χάρτη της ελληνικής αναρρίχησης. Φέτος, επιστέγασμα αποτέλεσε η διοργάνωση του 2ου αναρριχητικού φεστιβάλ στα πεδία “Eύρυτος” και στο Φαράγγι Μπουζουνίκου και οι παράλληλες εκδηλώσεις στη δυτική Ευρυτανία, το τριήμερο 11 με 13 Αυγούστου.

Η γιορτή της αναρρίχησης αναδείχθηκε ως μια ιδανική ευκαιρία για τους ντόπιους να συμμετάσχουν σε μια εναλλακτική αθλητική δράση και να προβάλουν τις φυσικές ομορφιές και την αγραφιώτικη φιλοξενία σε επισκέπτες από διάφορες περιοχές απ’ όλη την Ελλάδα. Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Αντώνη Συκάρη, σχοινοσυντρόφου του Θωμά Νταβαρίνου, πρωτεργάτη της προσπάθειας ανάδειξης της αναρρίχησης στα Άγραφα και προέδρου του Ο.Σ.Α., που μίλησε στα Ευρυτανικά Νέα από το αναρριχητικό πεδίο στο Φαράγγι Μπουζουνίκου. Το 3ήμερο περιλάμβανε δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, rappel, ορειβασία, πεζοπορία, ποταμοδιάσχιση, συναυλία με τους 48 ώρες the band κ.α.

Τα Άγραφα, με τα πανέμορφα τοπία και τις εντυπωσιακές ορθοπλαγιές τους, αποτέλεσαν τον ιδανικό προορισμό για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, για δεύτερη χρονιά και με προοπτική καθιέρωσης των εκδηλώσεων κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στα μέσα Αυγούστου. “Ενας τόπος που φημίζεται για τα περήφανα και επιβλητικά βουνά του όπως τα Άγραφα, επιβάλλεται να οργανώσει δράσεις οι οποίες θα προβάλλουν, θα προωθήσουν και θα ενισχύσουν την εικόνα του δήμου μας προκειμένου να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη με ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού”, αναφέρει σχετικά ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης. Και ο Θωμάς Νταβαρίνος, μιλώντας στην εφημερίδα, επισημαίνει την αυξημένη συμμετοχή του κοινού (Αγραφιώτες και επισκέπτες) στις 3ήμερες δραστηριότητες, δίνοντας έμφαση στις νεαρές ηλικίες, παιδιά και εφήβους που για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με εναλλακτικά σπορ -όπως η αναρρίχηση σε βράχο.

Υπό την καθοδήγηση έμπειρων και πιστοποιημένων εκπαιδευτών αναρρίχησης, άνθρωποι όλων των ηλικιών φόρεσαν μποντριέ (ζώνη αναρρίχησης) και σκαρφάλωσαν στα αναρριχητικά πεδία του «Ευρύτου» και του Μπουζουνίκου, στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Βαλαώρα και Τοπόλιανα του δήμου Αγράφων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης, βαρκάδα με ταχύπλοο και βόλτα με καγιάκ στη Λίμνη Κρεμαστών, μπάνιο στον Αχελώο, river trekking στον Γρανιτσιώτη, βραδιές με μουσική και χορό, φαγοπότια κ.α.

Στο φεστιβάλ έδωσαν το παρών, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων κ.α. Φίλος των Αγράφων και των εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση, ο Βαλέριος Λεωνίδης, ολυμπιονίκης και πρώην αθλητής της άρσης βαρών, συμμετείχε, επίσης, στις 3ήμερες δράσεις, όπως και η σύζυγος του εκλιπόντος Αντ. Συκάρη, προσκεκλημένη από τον Ο.Σ. Αγράφων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ