2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δικαίωση για τους φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας Καρπενησίου. Αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων – Αποκαθίσταται η στρέβλωση

Λύση στο πρόβλημα που αφορούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τμημάτων Γεωπονίας, Δασολογίας και Ιχθυολογίας της χώρας μας

Εκδόθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Δασολόγων αποφοίτων του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει έδρα το Καρπενήσι (Ν. 5039, άρθρο 131, Φ.Ε.Κ. 83/Α/2023).

Μετά από την πίεση των φοιτητών και των καθηγητών των τμημάτων Γεωπονίας αναγκάστηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διορθώσει την αρχική του τροπολογία και να δώσει, επιτέλους, τα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των τμημάτων Γεωπονίας, Δασολογίας και Ιχθυολογίας πενταετούς φοίτησης των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Από το 2019, που αναβαθμίστηκαν τα ΤΕΙ και ιδρύθηκαν αυτά τα τμήματα, δεν είχε γίνει τίποτα σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας ξεχώρισε όλα τα τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 και το 2019, τα ονόμασε νέα τμήματα και τα όρισε ως μη αντίστοιχα με τα παλαιότερα συνονόματά τους τμήματα, ώστε οι φοιτητές τους να μη μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε άλλο τμήμα παλαιότερο.

«Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες γεωπονικών τμημάτων από όλη την Ελλάδα δώσαμε μαζί αυτή την μάχη της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων και βγήκαμε νικητές! Μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, οι οποίες ήταν οι μαζικότερες των τελευταίων ετών και με αγωνιστικές αποφάσεις οι φοιτητές σύσσωμοι αναδείξαμε μια σειρά από ζητήματα τα οποία μας απασχολούσαν. Το κυριότερο από αυτά ήταν η έλλειψη των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από τα πτυχία μας, ζήτημα το οποίο προέκυψε όταν το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η δήθεν πανεπιστημιοποίηση των τμημάτων, η οποία δεν αποτέλεσε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας καθώς συνεχίζει να υπάρχει η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, πολιτική η οποία συνεχίστηκε και από την κυβέρνηση της ΝΔ και αναπόφευκτα οδήγησε εκατοντάδες απόφοιτους στην ανεργία (…)», αναφέρει με αφορμή την απόφαση το ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας.

«Στα πολύ καλά νέα: Αναγνωρίστηκαν πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων από το Τμήμα Δασολογίας και ΔΦΠ του ΓΠΑ στο Καρπενήσι. Πλέον το τμήμα της περιοχής μας αλλάζει σελίδα. Είμαστε αρωγοί και επισπεύδοντες στην εξέλιξη του!», σχολίασε, μετά τη θετική εξέλιξη ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ