26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ευρυτανία / Πανδημία, αναπηρία και διαρκής αγώνας για αποδοχή. Νέα δεδομένα & ανάγκες ανέδειξε η υγειονομική κρίση

Τα τελευταία χρόνια στην Ευρυτανία έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όμως απομένει ακόμα μακρύς δρόμος ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορέσουν να μπουν σε τροχιά ισότιμης μεταχείρισης στην καθημερινή τους ζωή, να γίνουν πλήρως αποδεκτά και κομμάτι του κοινωνικού γίγνεσθαι. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου (από το 1992), ιδιαίτερη αξία έχει να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε τοπικό επίπεδο γύρω από την αντίληψη που έχει η μικρή μας κοινωνία για τα ΑμεΑ, αλλά και τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η πανδημία.

Σύλλογος και πρωτοβουλίες

Στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για καλυτέρευση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην Ευρυτανία, αλλά και στην εδραίωση νέων αντιλήψεων, αναφέρεται, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ κα Αναστασία Κριπάση-Μπάρκα.

«Από τότε που δημιουργήθηκε ο σύλλογος, κινηθήκαμε με δυο στόχους», αναφέρει και εξηγεί: «Ο ένας, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και ο άλλος με πρωτοβουλίες δημιουργίας δομών που σκοπό είχαν τη βελτίωση της ζωής των παιδιών μας και την ανακούφιση των οικογενειών τους».

Ο σύλλογος πραγματοποιεί δράσεις (ομιλίες, εκδηλώσεις κ.α.) και στους δύο δήμους (Καρπενησίου & Αγράφων), ενώ εκδίδει και μηνιαίο φυλλάδιο ενημέρωσης. «Εξασφαλίσαμε πίστωση», σημειώνει η πρόεδρος, «από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με φορέα υλοποίησης τον δήμο Καρπενησίου για δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης. Επίσης, σε συνεργασία με τον δήμο Καρπενησίου και με δωρεά του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος, παραλάβαμε και είναι σε λειτουργία λεωφορείο για εξυπηρέτηση των ειδικών σχολείων και της δομής ΚΔΑΠ-μεΑ του δήμου Καρπενησίου, ενώ με πρωτοβουλία μας και συνεργασία του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας και του δήμου Αγράφων, διερευνώνται οι δυνατότητες για τη δημιουργία Κέντρου Πρόνοιας για ΑμεΑ και τρίτη ηλικία στον δήμο Αγράφων».

Παλαιότερη συμβολική δράση του συλλόγου στο Καρπενήσι, για το θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην πόλη

Αναπηρία και πανδημία

Ωστόσο, η υγειονομική (και με πολλές, ακόμα, προεκτάσεις) κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, έχει αναδείξει, λέει η κα Κριπάση-Μπάρκα, ζητήματα όπως η διαχείριση των παιδιών με αναπηρία που βρίσκονται μέσα στο σπίτι αλλά και η στήριξη των οικογενειών τους.

Πρόσφατα, μέσω επιστολής της προς τον πρωθυπουργό, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζήτησε την άμεση οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, που έχουν πληγεί από την πανδημία, καθώς και τη χορήγηση στους μαθητές με αναπηρία προσβάσιμων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Η αλήθεια είναι ότι τα άτομα με αναπηρία, από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, δεν έτυχαν καμίας συγκεκριμένης οικονομικής στήριξης, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων είναι ιδιαίτερα δύσκολες για αυτά τα άτομα, καθώς και τις οικογένειές τους. Άλλωστε είναι αναγνωρισμένο το πρόσθετο κόστος λόγω αναπηρίας σε ήρεμες περιόδους -πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας (…)», σημείωνε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Πάντως, ανεξαρτήτως των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, «ο αγώνας για εμάς είναι συνεχής και ακούραστος. Ο στόχος είναι να βγουν τα παιδιά από τα σπίτια. Το μήνυμα για φέτος είναι: η αναπηρία δεν είναι επιλογή· η αποδοχή της, όμως, είναι».

Όσον αφορά το ζήτημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, αξίζει να τονιστεί πως παρότι με την αστική ανάπλαση η πόλη του Καρπενησίου κατέστη πιο φιλική στα άτομα με αναπηρία, εντούτοις κτήρια όπως δημόσιες υπηρεσίες, εκκλησίες, καταστήματα εστίασης, λιανεμπορίου κ.α. παραμένουν ακόμα απροσπέλαστα, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται η κινητικότητα των ΑμεΑ.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ ευχαριστεί ιδιαίτερα, όλους όσοι «είναι δίπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια», καθώς και τον αρχιερατικό επίτροπο της Ι.Μ. Καρπενησίου π. Ιλαρίωνα Λιάσκο, άρθρο του οποίου, με θέμα την αναπηρία, δημοσιεύεται στα Ευρυτανικά Νέα που κυκλοφορούν.

απόσπασμα ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ