27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η κανονικότητα επιστρέφει στο Ραπτόπουλο / Καρδαμπίκης: “Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε”

Οι κάτοικοι του Ραπτόπουλου, του δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, επιδεικνύοντας στωικότητα και διάθεση συνεργασίας ύστερα από τη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων στο χωριό, κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού.

Όπως έγραψαν τα Ευρυτανικά Νέα, το πρωί της Τρίτης (15/12), κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν μαζικούς ελέγχους στο χωριό, ώστε να διαπιστωθεί η πορεία εξάπλωσης (ή μη) του ιού. Διενεργήθηκαν σαράντα ένα (41) rapid test, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού, τα οποία στο σύνολό τους προέκυψαν αρνητικά. Τεστ έγιναν σε άτομα που είχαν προκύψει θετικοί, αλλά και σε στενές επαφές τους που ήδη βρίσκονται σε καραντίνα.

Η ζωή στο χωριό επιστρέφει σιγά-σιγά σε κανονικούς ρυθμούς, αφού η ισχύς του τοπικού λοκντάουν έληξε την Τρίτη 15/12. Πάντως, τα άτομα τα οποία παρακολουθεί ο ΕΟΔΥ (δηλαδή οι 16 κάτοικοι που διαγνώστηκαν με κορονοϊό και τα άτομα της ιχνηλάτησης-στενές επαφές των κρουσμάτων) θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα τουλάχιστον για 7 ακόμα ημέρες.

Ο δήμαρχος Αγράφων, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρεται στην κοινή, συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού του προβλήματος στο Ραπτόπουλο, ωστόσο καλεί σε διαρκή επαγρύπνηση· «κερδίσαμε μια μάχη αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα του δημάρχου

«Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας», αναφέρει ο Αλέξης Καρδαμπίκης, «είχε προκαλέσει την έντονη ανησυχία όλων των φορέων και των κατοίκων, με τους πρώτους να ζητούν την τήρηση των μέτρων από όλους για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς. Έτσι μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων στο χωριό Ραπτόπουλο, οι υγειονομικές και κρατικές αρχές εξέδωσαν συστάσεις και οδηγίες προφύλαξης του πληθυσμού, ενώ τα μέτρα περιελάμβαναν το κλείσιμο στα όρια του χωριού και την απαγόρευση των μετακινήσεων για τον περιορισμό της νόσου».

«Στόχος ήταν», σημειώνει ακόμα ο δήμαρχος, «η σωστή εφαρμογή των οδηγιών, προκειμένου να γίνει η ελαχιστοποίηση της μετάδοσης σε όλους τους κατοίκους και η αντιμετώπιση των ύποπτων ή και επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID19 που δεν χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας για να έχουμε τον περιορισμό της διασποράς της νόσου στην κοινότητα».

«Έτσι με μεθοδική δουλειά, αλληλεγγύη, ενότητα, κατανόηση και συνεργασία όλων των κατοίκων, καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουμε τελειώσει με τον αόρατο εχθρό . Δεν πανικοβαλλόμαστε αλλά σίγουρα και δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε να τηρούμε επακριβώς όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ανακοινώσει οι ελληνικές αρχές όπως απόσταση ασφαλείας, μάσκα, γάντια, καλό πλύσιμο χεριών. Επίσης θα πρέπει να είμαστε πάντα υποψιασμένοι και αν έχουμε κάτι από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια, αιφνίδια εκδήλωση ανοσμίας, αγευσία ή επιπρόσθετα συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, καταβολή, έμετο και διάρροια, παραμένουμε στο σπίτι και ειδοποιούμε τον γιατρό για τις περαιτέρω ενέργειες».

Και καταλήγει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Αγράφων: «Κερδίσαμε μια μάχη αλλά ο πόλεμος δεν τελείωσε. Δεν φοβόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε, δεν εφησυχάζουμε, τηρούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της πολιτείας για να βγούμε νικητές από αυτό τον πόλεμο».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ