27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Λαμία γιόρτασε σήμερα τον Πολοιούχο Άγιο Λουκά και τα 79 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τα στρατεύματα κατοχής (ΦΩΤΟ)

Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1944, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά του ιατρού, οι καμπάνες στο διπλανό εξωκκλήσι ηχούσαν χαρμόσυνα, αναγγέλλοντας την απελευθέρωση της Λαμίας από τον κατακτητή, την ώρα που τα πρώτα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ έμπαιναν στην πόλη.

Με επισημότητα και λαμπρότητα, η Λαμία γιόρτασε σήμερα τον προστάτη της, Άγιο Λουκά, και μαζί την 79η επέτειο από την απελευθέρωσή της. Ήταν 18/10/1944, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, όταν η φθιωτική πρωτεύουσα απελευθερωνόταν από τα στρατεύματα κατοχής.

Στον ομώνυμο Ιερό Ναό, τελέστηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (18/10) ο πανηγυρικός Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος και ακολούθως της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προηξήρχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, συνιερουργούντων του Μητροπολίτου Δράμας κ. Δωροθέου, των Επισκόπων Λευκουπόλεως κ. Πολυκάρπου, Κνωσού κ. Μεθοδίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. Η ημέρα περιλάμβανε, επίσης, λιτάνευση της εικόνας του αγίου και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

«Γιορτάζουμε σήμερα στη Λαμία τη χάρη του πολιούχου της Ευαγγελιστή Λουκά, αλλά και την απελευθέρωση της πόλης από τα κατοχικά στρατεύματα, πριν από 79 χρόνια. Τιμούμε το παρελθόν αυτού του τόπου, κρατάμε άσβεστη τη μνήμη και πορευόμαστε στο μέλλον με την ίδια ψυχική δύναμη, με την ίδια θέληση για πρόοδο και προκοπή, για ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Χρόνια πολλά Λαμία, χρόνια πολλά σε όλους τους Στερεοελλαδίτες!», έγραψε με αφορμή τη διπλή γιορτή της Λαμίας ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Σήμερα η Λαμία γιορτάζει! Γιορτάζουμε τον Ευαγγελιστή Λουκά, Πολιούχο της πόλης μας. Γιορτάζουμε όμως και την απελευθέρωση της Λαμίας από τις ναζιστικές δυνάμεις. Τότε, που ο λαός ενωμένος, σφράγισε, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, μια νέα περίοδο ελπίδας για τον τόπο μας. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής μέρας. Ενότητα για να ατενίσουμε ξανά το μέλλον με αισιοδοξία, ενότητα για να πάμε τη Λαμία μας μπροστά.  Χρόνια πολλά σε όλες τις Λαμιώτισσες και όλους τους Λαμιώτες!», σημειώνει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊωάννου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ