2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η πρώτη επιστημονική έρευνα για την αλπική δρακόλιμνη (λούτσα) του Βελουχιού – Διαβάστε δωρεάν το 40σέλιδο βιβλίο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη λούτσα στα 1.870 μέτρα του Βελουχιού

«Η αλπικού τύπου Δρακόλιμνη στο Βελούχι – Μια επιστημονική προσέγγιση με την χρήση των GIS», τιτλοφορείται το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μπακολίτσα, Βιολόγου – Εκπαιδευτή GIS με ευρυτανική καταγωγή.

Την εποχή της υποχώρησης των τελευταίων παγετώνων από την Ευρώπη (πριν από περίπου 10-15 χιλιάδες έτη), εμφανίστηκαν, αλπικές φυσικές λίμνες. Η Ελλάδα έχει περισσότερες από 60 τέτοιες λίμνες, από τις οποίες περίπου 30 είναι μεγαλύτερες σε έκταση από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οι ορεινές αλπικές λίμνες στα βουνά της Τύμφης και του Σμόλικα, στο Γράμμο, γενικότερα στον ορεινό όγκο της Πίνδου, στο Βελούχι, στο Καλλίδρομο, στη Γκιώνα, στα Βαρδούσια, στον Ελικώνα, στην Οίτη, στον Παρνασσό, στο Χελμό και στα Ζήρια, μέχρι και την Κρήτη, στα Λευκά Όρη (Ομαλός Σαμαριάς) και στον Ψηλορείτη (Ομαλός Βιάννου).

Οι αλπικές-ορεινές λίμνες είναι μικρές σε μέγεθος, ενώ οι περισσότερες είναι εποχικές. Συνήθως, βρίσκονται σε υψόμετρα από 1800 έως 2917m., και το χιόνι σκεπάζει το έδαφος περίπου 6-8 μήνες. Ο συνδυασμός των αντίξοων συνθηκών (π.χ. χαμηλές θερμοκρασίες, ξηρότητα του αέρα, δυνατοί άνεμοι), καθιστούν την περίοδο βλάστησης μικρή σε χρονική διάρκεια, ενώ τα εκεί λιγοστά φυτά (ενδημούν πολλά σπάνια) έχουν αναπτύξει ειδικές προσαρμοστικές ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες. Η ενεργός υδρόβια ζωή διαρκεί περιορισμένο χρονικό διάστημα και έχουν απλές τροφικές αλυσίδες σε σύγκριση με αυτές των λιμνών σε χαμηλότερα υψόμετρα. Οι υψηλές διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες των νερών, τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι και η έλλειψή για αρκετούς μήνες το χειμώνα, καθιστούν στις αλπικές λίμνες μοναδικά και ιδιαίτερα οικοσυστήματα.

Στο Βελούχι και σε υψόμετρο 1870 μέτρων βρίσκεται μία μικρή λίμνη αλπικού τύπου. Η λίμνη διατηρεί σχεδόν σταθερή την στάθμη της όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό οφείλεται στο λιώσιμο των χιονιών που σκεπάζουν την γύρω περιοχή. Η μικρή αυτή λιμνούλα χρησιμοποιείται από μετακινούμενους κτηνοτρόφους για να ξεδιψάσουν τα ζώα τους τα οποία μεταφέρουν τους καλοκαιρινούς μήνες για να τραφούν από τα πλούσια βοσκοτόπια μετά από το χειμώνα. Το καλοκαίρι του 2023 έγινε μέτρηση των φυσικοχημικών και μορφομετρικών παραμέτρων της λίμνης, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

«Η Ευρυτανία είναι η δεύτερη πατρίδα μου και είναι καθήκον μου να την μελετήσω, να την εξερευνήσω και να προσπαθήσω να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στην αποκάλυψη του μοναδικού Φυσικού, Γεωλογικού και Παλαιοντολογικού πλούτου της», αναφέρει ο κ. Μπακολίτσας, που προχώρησε στη συγγραφή ενός μικρού βιβλίου, στο οποίο καταθέτει τα αποτελέσματα της έρευνάς του (δουλειά πεδίου, κυρίως) σχετικά με τη μικρή αλπικού τύπου Δρακόλιμνη (Λούτσα) στο Βελούχι. Κάνοντας χρήση των GIS και λαμβάνοντας δείγματα για ανάλυση, δίνει πληροφορίες χρήσιμες στους μελλοντικούς ερευνητές για τη φύση της λίμνης. Μέσω βιβλιογραφικής έρευνας προσπαθεί να συγκεντρώσει ό,τι πληροφορία είναι σήμερα διαθέσιμη για αυτήν.

Το βιβλίο (40 σελίδων) μπορείτε να το διαβάσετε και να το κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ από εδώ: https://worksinbiology.blogspot.com/p/blog-page_2.html

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ