28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Η ιστορία, βελονιά-βελονιά… Εγκαινιάστηκε η έκθεση αφηγηματικών κεντημάτων στο ΚΙΠΕ – Διήμερα βιωματικά εργαστήρια (ΦΩΤΟ)

Στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ) θα λειτουργεί μέχρι τις 5 Αυγούστου η έκθεση της ομάδας “Αφηγηματικά Κεντήματα”. Τα εγκαίνια έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας (31/7)

Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Ευρυτανίας Μαζί για τον Συνάνθρωπο και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – ΠΕ Ευρυτανίας, διοργανώνουν την έκθεση με τίτλο «Η ιστορία, βελονιά-βελονιά», της ομάδας Αφηγηματικά Κεντήματα (Samplers), στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ).

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023, στις 7 το απόγευμα, παρουσία δεκάδων ανθρώπων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, που παρουσίασε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση για την τέχνη της κεντητικής, την ιστορική της πορεία, τους σημαντικότερους σταθμούς της, τις τεχνοτροπίες, τη θεματική και τους συμβολισμούς των έργων ενός από τους πλουσιότερους κλάδους της λαϊκής μας χειροτεχνίας.

Χαιρετισμούς απηυθύναν, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, η Προϊσταμένη ΓΑΚ ν. Ευρυτανίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου, και η Κλαυδία Μάμαλη, από τα Βιωματικά Εργαστήρια Κεντήματος. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Μαίρη Καλλιάνη (Μαζί για τον Συνάνθρωπο).

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 5 Αυγούστου, ενώ όπως ανακοινώθηκε, έργα των κεντήστρων, όπως ο αφηγηματικός χάρτης της Ευρυτανίας, θα προσφερθούν στο ΚΙΠΕ. Βιωματικά εργαστήρια Κεντήματος: Κλαυδία Μάμαλη, Κατερίνα Ματσούκα, Ράνια Πέχα, κεντήστρες και μέλη της ομάδας “Αφηγηματικά κεντήματα (Samplers)”. Επιμέλεια έκθεσης: Ηλιάνα Ζιώγα, Αθανάσιος Αθανασιάς.

Εξάλλου, με αφορμή την έκθεση, θα λειτουργήσουν και βιωματικά εργαστήρια κεντήματος στο ΚΙΠΕ, αύριο Πέμπτη 3/8 και ώρες 6-8 το απόγευμα, και την Παρασκευή 4/8 από 10:30 το πρωί έως 12:30 το μεσημέρι. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, στα τηλ.: 6942445990, 6944125033. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ