2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μποτσάρεια 2023 / Το “Δειλινό και Άγιο Φως” καθήλωσε το κοινό του Καρπενησίου – Η παράσταση πριν τη… βροχή στο Κεφαλόβρυσο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το έργο "Δειλινό και Άγιο Φως" είχε ως έμπνευση την απαράμιλλη αυτοθυσία του Μάρκου Μπότσαρη και αποτέλεσε το κορυφαίο δρώμενο στα Μποτσάρεια 2023

Με ένα έργο αντάξιο της ηρωικής μορφής και θανάτου του Μάρκου Μπότσαρη, που πριν από 200 χρόνια άφηνε την τελευταία του πνοή στο ιστορικό Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου, τιμήθηκε η μνήμη του πιο διεθνούς ήρωα του 1821, του εμβληματικού οπλαρχηγού από το Σούλι που με τον θάνατό του ενέπνευσε ζωγράφους, συγγραφείς και ποιητές ανά την Ευρώπη.

25λεπτο βίντεο

Το έργο “Δειλινό και Άγιο Φως” είχε ως έμπνευση την απαράμιλλη αυτοθυσία του Μάρκου Μπότσαρη και αποτέλεσε το κορυφαίο δρώμενο στα Μποτσάρεια 2023. Λόγω των προγνώσεων για κακοκαιρία το βράδυ του Σαββάτου (5/8), που τελικά επιβεβαιώθηκαν, η παράσταση ανέβηκε στις 6 το απόγευμα.

O συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το νέο μουσικό του έργο, με τον Θοδωρή Βουτσικάκη στο τραγούδι, τον Λεωνίδα Κακούρη στην αφήγηση, το κουιντέτο χάλκινων πνευστών Melos Brass στη μουσική, τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο στα κρουστά, τον συνθέτη στο πιάνο και 20 εθελοντές Καρπενησιώτες που συμμετείχαν στη θεατρική αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλόβρυσου και του θανάτου του Μάρκου Μπότσαρη. Στην αναπαράσταση της μάχης, σε κινησιολογία του Κωνσταντίνου Γεράρδου και σχεδιασμό φωτισμών της Μαρίας Αθανασοπούλου, συμμετείχαν μέλη από: τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναγίας» Καρπενησίου, καθώς και απλοί εθελοντές.

Το έργο βασίστηκε στη δημοτική ποίηση. Η δύναμη του λόγου της προφορικής παράδοσης, της δημοτικής ποίησης, αναγεννήθηκε μέσα από τη σύγχρονη μελοποίηση του συνθέτη, έχοντας ως θέμα τον ήρωα, του οποίου ο θάνατος πυροδότησε μια τεράστια παραγωγή στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και κάθε μορφή τέχνης, τόσο από Έλληνες όσο και από Ευρωπαίους φιλέλληνες δημιουργούς αλλά και από τον ανώνυμο λαό της λαϊκής ποίησης.

«Οι διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα Μποτσάρεια 2023 ολοκληρώθηκαν παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.  Εκδηλώσεις που αποτελούν κοινή προσπάθεια και συνεργασία όλων των φορέων, συλλόγων αλλά και καθενός, που ανιδιοτελώς συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης της προσφοράς αυτού του μικρού αλλά περήφανου τόπου, στην ιστορία της πατρίδας μας», αναφέρει ο Δήμος Καρπενησίου.

«Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συλλόγους και τις φιλαρμονικές που συμμετείχαν για άλλη μια χρονιά, αποδεικνύοντας την αγάπη τους και τον ενθουσιασμό τους για την ιστορία του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη. Ευχαριστούμε τους εθελοντές και τους συντελεστές όλης της διοργάνωσης. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους 20 εθελοντές συμπατριώτες μας, που δούλεψαν με ζήλο, επιμονή αλλά κυρίως με αγάπη υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων καλλιτεχνών για να μας παρουσιάσουν το μουσικοχορευτικό έργο “Δειλινό και Άγιος Φως” που απολαύσαμε, σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή και συμμετοχή του Θοδωρή Βουτσικάκη, Λεωνίδα Κακούρη και των Melos Brass», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Οι συντελεστές

Σύλληψη – Σύνθεση: Δημήτρη Μαραμής

Τραγουδιστής: Θοδωρής Βουτσικάκης

Ηθοποιός: Λεωνίδας Κακούρης

Μουσικό σύνολο: Melos Brass

Κρουστά: Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Συμμετέχουν είκοσι εθελοντές Καρπενησιώτες

Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Γεράρδος

Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου

Συντονίστρια: Ελένη Σιαξαμπάνη

Ενδυματολογική μελέτη: Γιάννης Δημητρίου

Ηχολήπτης: Δημήτρης Μπουρμπούλης

[H κεντρική φωτογραφία είναι από την πρόβα τζενεράλε του έργου, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 4/8]

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ