28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο ΕΟΣ Καρπενησίου μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν το βουνό και τον αθλητισμό – Βράβευσαν τη Ματίνα Νούλα (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

“Παιδί και Βουνό, Διασκέδαση και Σπορ”, είχε ως τίτλο και κεντρική θεματική η ημερίδα που πραγματοποίησε πρόσφατα ο ΕΟΣ Καρπενησίου στο Συνεδριακό Κέντρο

Στο κοινό βρέθηκαν περισσότερα από 500 παιδιά όλων των ηλικιών και στη συνδιοργάνωση ήταν η Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων, ο Δήμος Καρπενησίου, η ΠΕ Ευρυτανίας και οι τοπικές Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όλες οι σχετικές επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν το… προφανές, ότι η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τη φυσική και ψυχική τους υγεία, καθώς και για την ανάπτυξή τους σε διάφορους τομείς. Τα σπορ βοηθούν στην ενίσχυση της φυσικής κατάστασης, αυξάνοντας την αντοχή και τη δύναμη των παιδιών, μειώνουν τα επίπεδα άγχους και στρες (που, πλέον, παρατηρούνται και σε μικρές ηλικίες), ενισχύουν το αίσθημα της ομαδικότητας και της συνεργασίας, προάγουν τις αρετές της προσήλωσης και της επιμονής προς την επίτευξη ενός στόχου.

Το αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου κατακλύστηκε από παιδιά, αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση του ΕΟΣ “Παιδί και Βουνό, Διασκέδαση και Σπορ”. Ήταν μια προσπάθεια να δοθούν στα παιδιά τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να αγαπήσουν τη σωματική άσκηση, τη φύση, το βουνό.

«Όσοι αγαπάμε το βουνό, καλέσαμε όσους ήδη αγαπάνε και όλους όσους θέλουν να αγαπήσουν το βουνό, να έρθουν από κοντά να γνωριστούμε και να συζητήσουμε με ποιους τρόπους θα έρθουμε κοντά στο βουνό. Και όντως, η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου, γέμισε ασφυκτικά δύο φορές, καθώς παιδιά, γονείς και δάσκαλοι φρόντισαν να έρθουν, να γνωριστούμε από κοντά. Τους μίλησαν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται αθλητικά, ως χόμπι ή σε επίπεδο πρωταθλητισμού, με χειμερινά σπορ, με το σκι, με την ορεινή πεζοπορία, την αθλητική ορειβασία και τόσες άλλες ωραίες ορεινές δραστηριότητες. Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να δουν από κοντά τον απαραίτητο εξοπλισμό για κάθε δραστηριότητα, ώστε να αισθανθούν ότι τα σπορ του βουνού είναι ασφαλή. Αρκεί οι δράσεις να πραγματοποιούνται από ανθρώπους με την απαραίτητη εμπειρία και αίσθημα ευθύνης», αναφέρει ο ΕΟΣ για την εκδήλωση.

Και πράγματι, μόνο ως κίνητρο και πηγή έμπνευσης μπορεί να λειτουργήσει για τα παιδιά η επαφή και ο διάλογος με αθλητές και αθλήτριες του τόπου μας, που σήμερα βρίσκονται στο κορυφαίο επίπεδο. Αφού παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου, Σωτήρη Παπαχρήστο, η Ματίνα Νούλα, 2η στον 40ο Μαραθώνιο της Αθήνας, πήρε το μικρόφωνο και μίλησε στα παιδιά για τα οφέλη του αθλητισμού και των διαφόρων σπορ στη φύση (ορεινό τρέξιμο, αναρρίχηση, πεζοπορία κ.α.). «Ο τόπος μας», σημείωσε η Καρπενησιώτισσα δρομέας, «αποτελεί ιδανικό μέρος για την παρατήρηση της φύσης και τη συναναστροφή μαζί της (…). Καιρός να έρθουμε κοντά στα βουνά μας και να κάνουμε τον αθλητισμό διασκέδαση σε αυτά με κάθε τρόπο».

Για τα χειμερινά αθλήματα μίλησε στα παιδιά ο ομοσπονδιακός προπονητής, Νίκος Αναστασιάδης (ΕΟΣ Νάουσας), που αναφέρθηκε στο δίαθλο (σκι αντοχής και σκοποβολή), τη χιονοδρομία κ.α., σημειώνοντας πως το Καρπενήσι αποτελεί ιδανικό τόπο για εξάσκηση και προπονήσεις στα συγκεκριμένα σπορ κατά τους χειμερινούς μήνες. Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα παιδιά και την ομιλία του Φώτη Θεοχάρη, διακεκριμένου ορειβάτη και μέλους του ΕΟΣ, που εξιστόρησε την πορεία του από τη Βίνιανη Ευρυτανίας μέχρι τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου. Προβλήθηκαν, εξάλλου, στιγμές από την αθλητική καριέρα του χιονοδρόμου Γιάννη Αντωνίου.

«Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρπενησίου, οι εθελοντές του και οι χορηγοί του, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους, μικρούς και μεγάλους, που έκαναν το πρώτο βήμα για να αγαπήσουν το βουνό. Τους διαβεβαιώνουμε ότι η αγάπη αυτή θα τους επιστραφεί πολλαπλάσια. Επόμενο ραντεβού, συνεπώς, στις πίστες εκπαίδευσης!», αναφέρει ο ΕΟΣ για την εκδήλωση.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ