27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Φώτης Θεοχάρης θα προσπαθήσει να ανέβει στο Νταουλαγκίρι των 8.167 μέτρων. Η νέα, μεγάλη αποστολή του Ευρυτάνα ορειβάτη

Στο Νταουλαγκίρι, το 7ο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, θα επιχειρήσει να ανέβει σε λίγους μήνες ο ορειβάτης του ΕΟΣ Καρπενησίου, Φώτης Θεοχάρης. Στο βουνό των ανατολικών Ιμαλαίων έχουν γίνει έξι ελληνικές προσπάθειες με απολογισμό τρεις νεκρούς

από την έντυπη έκδοση

Στο Νταουλαγκίρι, το 7ο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, θα επιχειρήσει να ανέβει σε λίγους μήνες ο ορειβάτης του ΕΟΣ Καρπενησίου, Φώτης Θεοχάρης. Στο βουνό των ανατολικών Ιμαλαίων έχουν γίνει έξι ελληνικές προσπάθειες με απολογισμό τρεις νεκρούς.

Τη νέα ορειβατική του αποστολή οργανώνει ο Φώτης Θεοχάρης. Τον Απρίλιο του 2023 θα αναχωρήσει με προορισμό τα Ιμαλάια και στόχο να φθάσει στα 8.167 μέτρα του όρους Νταουλαγκίρι. Πρόκειται για ένα βουνό όπου τρεις Έλληνες έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 25 χρόνια, με πιο πρόσφατο τον θάνατο του Αντώνη Συκάρη πριν λίγους μήνες.

Όπως λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο ορειβάτης του ΕΟΣ Καρπενησίου, θα αναχωρήσει στις 2 Απριλίου 2023 από την Ελλάδα με προορισμό το Νεπάλ. Μετά την ανάβαση σε μεγαλύτερα υψόμετρα και τον απαραίτητο εγκλιματισμό, εκτιμάται πως η αποστολή θα επιχειρήσει να φθάσει στα 8.167μ. στα μέσα Μαΐου, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει και το κατάλληλο «άνοιγμα» του καιρού. Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 1,5 μήνα.

Πίστη και πάθος

Ο 32χρονος Θεοχάρης, με καταγωγή από τη Βίνιανη Ευρυτανίας, θα επιχειρήσει να πετύχει ό,τι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες (συνολικά 6) ελληνικές αποστολές, να ανέβει στην κορυφή του Νταουλαγκίρι και να επιστρέψει σώος στο Base Camp. «Τι υπάρχει εκεί, πάνω από 8 χιλιάδες μέτρα;», ερωτάται ο ορειβάτης και απαντάει με ειλικρίνεια: «Υπάρχουν θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, δυνατοί άνεμοι, χιονοστιβάδες, η ασθένεια του βουνού που προκαλείται από τη μερική έλλειψη οξυγόνου και τη διαφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης. Υπάρχει εξάντληση, πείνα, δίψα, έλλειψη ύπνου, μοναξιά, ατυχήματα, ακόμα και ο θάνατος…».

«Στο Νταουλαγκίρι», λέει ο αθλητής του ΕΟΣ Καρπενησίου, «έχουν γίνει έξι ελληνικές προσπάθειες. Μια το 1990, δύο το 1998, το 2019, το 2021 και το 2022. Απολογισμός των προσπαθειών, τρεις νεκροί. Το βουνό δεν “άφησε” να γυρίσει κάνεις ακόμη από την κορυφή ζωντανός. Γιατί να πας εκεί; Δεν υπάρχει σαφής απάντηση, ούτε κανείς μπορεί να δώσει ώστε ο αναγνώστης να καταλάβει το γιατί. Είναι ένας ακαταμάχητος μαγνήτης! Πηγαίνουμε στα βουνά γιατί μας αρέσει. Απλό!». Και προσθέτει: «Η ορειβατική μου σταδιοδρομία μετράει δεκάδες κορυφές στο εξωτερικό και εκατοντάδες στον ελληνικό χώρο. Πώς γίνεται να τα καταφέρνω; Με δυο λόγια, Πίστη και Πάθος. Να λοιπόν, στα 32 μου χρόνια ζωής, πήρα την απόφαση να προσπαθήσω να ανέβω αλλά και να κατέβω το Νταουλαγκίρι των 8.167 μέτρων. Αυτή τη φορά, όλοι και όλες μαζί μου, με τις ευχές και τις προσευχές σας, ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη επιτυχημένη προσπάθεια».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ