26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Πού είσαι;”. Κυκλοφόρησε το 27ο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή – Καταπιάνεται με το άγχος του αποχωρισμού

από την έντυπη έκδοση

“Πού είσαι;” είναι ο τίτλος του τελευταίου παιδικού βιβλίου της Ράνιας Μπουμπουρή, το οποίο μόλις (Μάιος 2021) κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη.

Πρόκειται για το 27ο βιβλίο της συμπατριώτισσάς μας και απευθύνεται σε μικρά παιδιά, από 2 ετών περίπου, με σκοπό να τα καθησυχάσει, απαλύνοντας το άγχος αποχωρισμού που ίσως νιώθουν μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα -όταν λόγου χάρη οι γονείς λείπουν στη δουλειά τους. Το βιβλίο συνοδεύεται από το κατατοπιστικό σημείωμα της ψυχοθεραπεύτριας και συγγραφέως Βέρας Πρατικάκη: «Το άγχος αποχωρισμού και πώς να το διαχειριστείτε», με πληροφορίες και συμβουλές για τους γονείς.

«Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς και το αντιμετώπισα κι εγώ ως μητέρα, όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά», λέει στα «Ευρυτανικά Νέα» η Ράνια Μπουμπουρή.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε έμμετρο λόγο, με τη μορφή διαλόγου ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς, και μεταφέρει εικόνες μιας ωραίας, καθησυχαστικής ρουτίνας του παιδιού -με παιχνίδια στο σπίτι και στο πάρκο, ζωγραφική, ανάγνωση βιβλίων αγκαλιά, δραστηριότητες που το παιδί απολαμβάνει με έναν ή και τους δύο γονείς, ανάλογα με το πρόγραμμα και τις δουλειές τους. Το παιδί θέλει να ξέρει πού βρίσκονται οι γονείς του όταν δεν είναι κοντά του και τους ρωτάει, παραδείγματος χάριν:

«Και όταν παίρνεις την τσάντα σου και πας, μαμά, πού είσαι;»
«Στ’ αμάξι, πάω στη δουλειά, μα σαν γυρίσω θα σου δώσω χίλια δυο φιλιά…»
«Και όταν τρώω πρωινό, μπαμπά, εσύ πού είσαι;»
«Κοντά σου. Ετοιμάζομαι να φύγω για δουλειά, μα πρώτα δίνω ένα φιλάκι στα μαλλιά σου».

Παρουσιάζεται λοιπόν μια ολόκληρη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέσα από τα μάτια του παιδιού. Και το βιβλίο καταλήγει με τα λόγια των γονιών του: «Να ξέρεις, είτε είμαστε μαζί σου ή μακριά, εσένα έχουμε πάντα στο μυαλό και στην καρδιά!»

«Ελπίζω ότι τα λόγια του βιβλίου θα σταλάξουν βάλσαμο στην παιδική ψυχή και θα φωτίσουν στιγμές της καθημερινότητας του παιδιού, που ίσως το στενοχωρούν», δηλώνει η συγγραφέας και καταλήγει: «Τα πρώτα μηνύματα από γονείς που το έχουν διαβάσει στα παιδιά τους είναι πολύ θετικά και μ’ έχουν γεμίσει χαρά!».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ