28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το “Δρολάπι” ήρθε στο Καρπενήσι. Παρουσιάστηκε το ενδιαφέρον μυθιστόρημα του Ευάγγελου Αυδίκου

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στη Βιβλιοθήκη Καρπενησίου έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα. Το “Δρολάπι” πάντα θα καραδοκεί θα απαιτεί την εγρήγορση των ασυμβίβαστων ανθρώπων

από την έντυπη έκδοση

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Ευάγγελου Αυδίκου με τον τίτλο “Δρολάπι”. Αυτό το πολυφωνικό μυθιστόρημα είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν οι βιβλιόφιλοι του Καρπενησίου με την παρουσία του ίδιου του συγγραφέα στην φιλόξενη και ζεστή ατμόσφαιρα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, με την άριστη φιλοξενία του προσωπικού της και ειδικά της αν. προϊσταμένης κας Γιούλης Μάλαινου. Η ίδια άνοιξε την εκδήλωση, παρουσιάζοντας εν συντομία το συγγραφικό και επιστημονικό έργο του κ. Αυδίκου, αλλά και ως κοινωνική ανθρωπολόγος η ίδια επεσήμανε με τις καίριες παρατηρήσεις της την ανθρωπολογική ματιά του Αυδίκου, πέρα από την λογοτεχνικότητά του.

Στο μυθιστόρημα τοποθετείται ως πυρήνα της διήγησής η φύση. Συνθέτοντας δεξιοτεχνικά το μετεωρολογικό φαινόμενο ενός δρολαπιού, μιας δηλαδή ραγδαίας βροχής με έντονο άνεμο, ο συγγραφέας διερευνά τη διαμόρφωση της ταυτότητας των πρωταγωνιστών μέσα από το περιβάλλον και τις συγκυρίες που τα προσδιορίζουν. Η συντονίστρια της εκδήλωσης κα Μαρία Παναγιωτοπούλου φρόντισε ώστε η ροή των ομιλιών των παρουσιαστών να οδηγεί σε μία κλιμάκωση ανάλυσης από το κέντρο προς την περιφέρεια.

Ο πρώτος ομιλητής -ευχάριστη έκπληξη στο πάνελ-, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, φρόντισε να σπάσει τον πάγο με λεπτεπίλεπτο χιούμορ, δηλώνοντας ότι θα ξεκινήσει την κριτική του βιβλίου με το μόνο αρνητικό που βρήκε: “…την πολύ μικρή γραμματοσειρά”. Εν συνεχεία εστίασε στην λογοτεχνικότητα του κειμένου, τονίζοντας τον ψυχοθεραπευτικό ρόλο της υψηλής ποιότητας λογοτεχνίας, τον τόσο αναγκαίο στην κοινωνία του εφήμερου όπου ζούμε. Η λογοτεχνική ματιά του Μητροπολίτη Καρπενησίου, σύμφωνα και με την παρατήρηση της κας Παναγιωτοπούλου, πρόσφερε το πρώτο κλειδί ανάγνωσης για να εισέλθουμε στον κόσμο του μυθιστορήματος.

Η επόμενη ομιλήτρια, κα Ροδοθέα Καρφή, κατ΄ ομολογίαν δεινή φιλόλογος και πολύπειρη εκπαιδευτικός, πρόσφερε “ολόκληρη αρμαθιά από κλειδιά ανάγνωσης” μιλώντας για τη δομή, τους άξονες αφήγησης, τη θεματολογία, τους συμβολισμούς και πλήθος άλλων ζητημάτων, αναδεικνύοντας την πολυφωνικότητα του κειμένου και την υψηλή λογοτεχνική του αξία, τεκμηριώνοντας έτσι την προσέγγιση του Μητροπ. κ. Γεωργίου. Καίρια στις παρατηρήσεις της μεν, αλλά κυρίως συγκινητική όπως στην κατακλείδα του λόγου της όπου απευθυνόμενη στον συγγραφέα περιέγραψε την δική της προσωπική εμπειρία: “Ένα βιβλίο που δεν το έβαλα μόνο στην βιβλιοθήκη μου, αλλά και στην καρδιά μου”.

Όσα δε, έθιξε η κα Καρφή, έγιναν ακόμη περισσότερο κατανοητά χάρη στην ευρηματικότατη ιδέα του τρίτου παρουσιαστή, του κριτικού λογοτεχνίας, δημοσιογράφου και συγγραφέα κ. Κων/νου Καραγιαννόπουλου, αντί παρουσίασης να θεμελιώσει με ευφυείς και καίριες ερωτήσεις έναν ουσιαστικό διάλογο με τον συγγραφέα. Ο κ. Αυδίκος απαντώντας στην “πρόκληση” προκάλεσε έναν καταιγιστικό διάλογο, τόσο με τον ερωτώντα όσο και με το κοινό. Ο κ. Καραγιαννόπουλος, με τις εύστοχες ερωτήσεις του οδήγησε τον συγγραφέα σε απαντήσεις εκ βαθέων, την δική του κατάθεση ψυχής για το τι σημαίνει λογοτεχνία και πώς ενεργεί ο λογοτέχνης, πώς δηλαδή “παίρνει την καυτή λάβα των ζωών μας, του ανθρώπου, και την μεταπλάθει σε λογοτεχνικό κείμενο το οποίο δεν σού δίνει λύσεις στα προβλήματα βέβαια, αλλά σε κάνει να στοχαστείς και να ενεργήσεις για να βρεις τη λύση τη δική σου αναγνώστη” καταγράφοντας τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι ακροατές που προσήλθαν φάνηκαν να φεύγουν απολύτως ικανοποιημένοι από την παρουσίαση, καθώς οι ομιλητές ένοιωσαν να συμπληρώνουν πράγματι ο ένας τον άλλον, προσφέροντας στους αναγνώστες ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο αναφορών. Ο ίδιος συγγραφέας και η σύζυγός του (φιλόλογος- εκπαιδευτικός η ίδια) εξήραν την υψηλού επιπέδου εκδήλωση τονίζοντας όμως και το κλίμα αγάπης και ζεστασιάς που ένιωσαν να τους αγκαλιάζει. Κατά τη διάρκεια της συλλογικής συζήτησης στο τέλος δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Αυδίκο, εμπνευστή και διοργανωτή του Θερινού Σχολείου, να συνομιλήσει με πρόσωπα και φορείς και για την διοργάνωση του δέκατου θερινού σχολείου στο Καρπενήσι το 2024.

Η παρουσίαση ήταν συνδιοργάνωση των ΓΑΚ Ευρυτανίας, της Δημ. Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου και του Εκδοτικού Οίκου “Εστία”, με την αμέριστη συμπαράσταση των “Φίλων ΓΑΚ Ευρυτανίας” και τη διακριτική στήριξη του Αντιπροέδρου των κ. Γιάννη Δημητρίου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ