2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στο Καρπενήσι προετοιμάστηκε ο κορυφαίος Έλληνας βαδιστής, Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ – Αγωνίζεται στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο 35χρονος βαδιστής προπονήθηκε στο αγαπημένο του Καρπενήσι, ενόψει της 6ης συμμετοχής του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο κέντρο της Βουδαπέστης, σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης, στην πλατεία Ηρώων θα δοθεί η έναρξη του 19ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, το Σάββατο (19/8). Τα 20χλμ. βάδην είναι το πρώτο αγώνισμα της διοργάνωσης εκεί όπου η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον πρωταθλητή, Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ, που προετοιμάστηκε στο Καρπενήσι.

Ο έμπειρος αθλητής μετέχει για έκτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και για δεύτερη φορά θα έχει συμμετοχή σε δύο αγωνίσματα, αφού θα λάβει θέση εκκίνησης και στα 35χλμ. βάδην. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στις δύο αποστάσεις είχε ξεκινήσει τη χρονιά με στόχο τα 35χλμ. βάδην, ωστόσο τελευταία στιγμή έλαβε πρόσκληση στα 20χλμ. βάδην.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Από τις 15 Ιουλίου μέχρι και πριν λίγες ημέρες, πραγματοποιούσε διπλές προπονήσεις καθημερινά με βάση το Αθλητικό Κέντρο, εκμεταλλευόμενος το υψόμετρο των 900 μέτρων και τις εξαιρετικές θερμοκρασίες -ιδίως νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

«Από το 2012 έρχομαι σχεδόν κάθε χρόνο στο Καρπενήσι, Για εμάς αποτελεί μια εύκολη λύση, γιατί στην Καρδίτσα επικρατούν πολύ δύσκολες συνθήκες για προπόνηση, με υψηλές θερμοκρασίες και ποσοστά υγρασίας· εδώ, στο Καρπενήσι, αντίθετα, οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές», δήλωσε στην εφημερίδα ο κορυφαίος Έλληνας βαδιστής. Για την προετοιμασία του ενόψει της Βουδαπέστης, ανέφερε: «Θα είναι το έκτο -και μάλιστα συνεχόμενο- παγκόσμιο πρωτάθλημα για εμένα. Είναι πολύ σημαντικό γιατί, αφενός, δείχνει μια αγωνιστική συνέπεια και, αφετέρου, επειδή βρισκόμαστε σε προ-ολυμπιακή χρονιά και όλη μας η προσπάθεια στοχεύει εκεί».

Άθλημα μοναχικό και επίπονο (για πνεύμα και σώμα), το βάδην απαιτεί από τον αθλητή υψηλά επίπεδα πειθαρχίας και εγρήγορσης κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι βαδιστές πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον ένα πόδι σε επαφή με το έδαφος (δηλ. απαγορεύεται η αιώρηση του αθλητή), ενώ το γόνατο του προπορευόμενου ποδιού θα πρέπει να παραμένει αλύγιστο για καθορισμένο χρονικό διάστημα. «Αγαπάω αυτό που κάνω, μου αρέσει να γυμνάζομαι και να προπονούμαι και νομίζω ότι αυτό είναι το “κλειδί” για να συνεχίζει κανείς τόσα χρόνια στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Σίγουρα, είναι ένα μοναχικό άθλημα, που προϋποθέτει και μια εσωτερική δύναμη, να τα έχεις “βρει” με τον εαυτό σου· αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν θα προχωρήσεις», σχολιάζει ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ.

Ο Καρδιτσιώτης βαδιστής εκφράζει πικρία για την Πολιτεία, που, όπως λέει, δεν βρίσκεται «όσο κοντά θα έπρεπε» στους αθλητές και τις αθλήτριες, τονίζοντας πως η στήριξη είναι αναγκαία ώστε να τα νέα παιδιά, τα ταλέντα του ελληνικού στίβου, να βρουν κατάλληλες συνθήκες για να παραμείνουν ενεργά στον αθλητισμό και το υψηλότερο επίπεδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου, τονίζει πως απαιτούνται άμεσα έργα συντήρησης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων. «Το προπονητικό κέντρο χρειάζεται αρκετές βελτιώσεις. Το ταρτάν βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, βλέπουμε ότι κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερο. Μάθαμε ότι θα ξεκινήσουν έργα βελτίωσης, ελπίζουμε να αλλαχτεί και το ταρτάν ώστε να προσεγγίσουμε κι άλλους αθλητές», σημειώνει ο 35χρονος πρωταθλητής.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ