1 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Το βόλι” / Ενθουσίασε και συγκίνησε η μουσικοχορευτική παράσταση, αφιερωμένη στον ήρωα Μάρκο Μπότσαρη (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση - προπομπός για τα επετειακά Μποτσάρεια 2023, διακόσια χρόνια από τον θάνατο του Σουλιώτη οπλαρχηγού

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το βράδυ της Κυριακής, 26 Μαρτίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου δεν “έπεφτε καρφίτσα”. Αφορμή ήταν η μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο “Το Βόλι”, ένα αφιέρωμα στον εμβληματικό οπλαρχηγό Μάρκο Μπότσαρη από τον φερώνυμο Πολιτιστικό Σύλλογο Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων. Επί σχεδόν δύο ώρες, το κοινό (εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών) παρακολούθησε με προσήλωση και συγκίνηση στιγμές από τη ζωή, το έργο και τον θάνατο του Σουλιώτη ήρωα.

16λεπτο βίντεο από την παράσταση

Ήταν, επί της ουσίας, μια εκδήλωση – προπομπός για τις επετειακές εκδηλώσεις του προσεχούς Αυγούστου, με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από τον θάνατο του Μ. Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο. Τα «Μποτσάρεια 2023» θα συνδιοργανωθούν από τον Δήμο Καρπενησίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης». Εξάλλου, το 2023 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Μάρκου Μπότσαρη» από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου.

Την επομένη της εθνικής επετείου, οι θεατές που κατέκλυσαν το συνεδριακό είδαν να ξετυλίγονται επί σκηνής οι βασικοί σταθμοί του πολυτάραχου και ηρωικού βίου του Μπότσαρη, σε μια παράσταση που «πάντρεψε» αρμονικά τη δραματοποιημένη αφήγηση, τη θεατρική ερμηνεία, τον χορό και το τραγούδι. Η βραδιά δομήθηκε σε οκτώ θεματικές σκηνές: Το βόλι, Παίζουμε τον πόλεμο, Οι γυναίκες της ζωής μου, Γάμος στη νησί, Η επανάσταση, Στον Προυσό, Η νύχτα που γράφτηκε ιστορία, Στον δρόμο για το Μεσολόγγι.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, η Χορωδία Ι.Μ. Καρπενησίου «Ορειψάλτες», το Μουσικό Σχολείο Λαμίας, το Εφηβικό Τμήμα Πνευματικού Κέντρου Αγίου Νεκταρίου Κρέντης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε αναλάβει ο Βαλάντης Τσιάλτας και τη χοροδιδασκαλία η Δήμητρα Λάππα, ενώ πλήθος ανθρώπων εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για το “To Βόλι”. Στον ρόλο του Μάρκου Μπότσαρη ήταν ο Δημήτρης Κεφαλάς, ο Γιώργος Ζαχαράκης έπαιξε τον Τούσια Μπότσαρη και ο Πέτρος Καψάλης τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

«Ένα όνειρο για όλους μας, απόψε (σ.σ. 26/3) έγινε πραγματικότητα», ανέφερε συγκινημένος, μετά το πέρας της παράστασης, ο π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος, πρόεδρος του Π.Σ. Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων, τονίζοντας πως «κερδήθηκε ένα στοίχημα». Στον δικό του χαιρετισμό, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος χαρακτήρισε «άξιους πολλών επαίνων όσους εργάστηκαν γι’ αυτή την εκδήλωση» και εστίασε στη μεγάλη συμμετοχή μικρών παιδιών, «τα οποία θα φύγουν από εδώ με ένα μήνυμα μεγάλο στην ψυχή τους», αναφερόμενος στα διδάγματα και τα διαχρονικά μηνύματα της Ιστορίας, ως αντίδοτα ενάντια στη λήθη και την επανάληψη λαθών που οδήγησαν σε εθνικές τραγωδίες.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ