4 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Διαρκείς κρίσεις και ανάγκη πολιτικής ομοψυχίας και βελτιωτικών μεταρρυθμίσεων | Άρθρο της Τζίνας Οικονόμου, Βουλευτή Ευρυτανίας

Γράφει* η Βουλευτής Ευρυτανίας, Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου

Η έναρξη της νέας κυβερνητικής θητείας σημαδεύτηκε από πρωτοφανή γεγονότα και διαδοχικές, πρωτόγνωρες κρίσεις που δημιούργησαν πλήθος κοινωνικών αντιδράσεων και πολύπλευρων επιπτώσεων.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, προξένησαν τεράστιες απώλειες φυσικού και ζωικού κεφαλαίου, απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφή περιουσιών και όπως είναι φυσικό καλλιέργησαν ένα κλίμα ανασφάλειας, φόβου και απογοήτευσης στους πολίτες.
Αποκορύφωμα της δύσκολης και τραγικής θα έλεγε κανείς συγκυρίας που διανύουμε, με τα αλλεπάλληλα καταστροφικά γεγονότα, ήταν τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, η ένταση των οποίων εξέπληξε ολόκληρη την εγχώρια επιστημονική κοινότητα.
Τελευταίο και πιο πρόσφατο περιστατικό, η τραγική δολοφονία ενός αθώου πολίτη στο λιμάνι του Πειραιά, που έφερε στην επιφάνεια τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Όλα τα παραπάνω, συνδυαστικά, αθροίστηκαν σε μια μικρή χρονικά περίοδο και αναπόφευκτα δημιούργησαν αρνητικά αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία, με φυσικό επακόλουθο την αποστασιοποίηση των πολιτών από τα πολιτικά δρώμενα, την άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας, την αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος, την άδικη απόδοση ευθυνών, το θυμό και την απογοήτευση.

Οι συγκεκριμένες αντιδράσεις αν και είναι ανθρώπινες και δικαιολογημένες δεν θα πρέπει να διαιωνίζονται ούτε να καταλήγουν σε μηδενιστική κριτική των κυβερνητικών δράσεων και έργων. Είναι σημαντικό να βλέπουμε πάντα τη μεγάλη εικόνα, να αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να στοχεύουμε στο καλύτερο, με κύριο ζητούμενο τη διαρκή μας βελτίωση και κυρίως την ταχύτερη δυνατή προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα που επιτάσσει η πραγματικότητα και η κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η καλύτερη δυνατή διαχείριση των κρίσεων, η πρόληψη στον τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών φαινομένων, η βελτίωση των μεθόδων πολιτικής προστασίας, η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και η ελαχιστοποίηση των υλικών καταστροφών μέσω αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Η άδικη, μηδενιστική και ισοπεδωτική κριτική πρέπει να αποφεύγεται, αφού ακυρώνει το θετικό αποτύπωμα της κυβερνητικής δράσης που με πολύ κόπο και με καθόλου αυτονόητο τρόπο έχει συντελεστεί και εξακολουθεί να συντελείται πολυεπίπεδα. Στα πλαίσια αυτά δεν θα ήταν δίκαιο να υποβαθμιστεί ένα γεγονός για το οποίο καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και δεν είναι άλλο από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το επίτευγμα αυτό πιστώνεται αναντίρρητα στις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και στην αξιοσύνη της σημερινής κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας και του οικονομικού μας επιτελείου.

Επιπρόσθετα, μέσα σε αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα των 2,5 μηνών, η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το μισό προεκλογικό της πρόγραμμα. Ειδικότερα, έγινε νόμος του κράτους η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς, δόθηκαν μισθολογικές αυξήσεις σε συνταξιούχους και εργαζομένους του δημοσίου, «ξεπάγωσαν» οι τριετίες, η Ελλάδα δανείζεται πλέον με χαμηλότερα επιτόκια από την Ιταλία και είμαστε η 2η καλύτερη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία συνεχίζει να αποκλιμακώνεται.

Συνεπώς, απαιτείται μετριοπάθεια, ομοψυχία και σύνεση στον τρόπο που ασκείται η αντιπολίτευση και κυρίως απαιτείται δίκαιη, εποικοδομητική και παραγωγική κριτική με βιώσιμες και εφικτές λύσεις και προτάσεις.

Η επόμενη μέρα βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση πιο δυνατή, πιο έμπειρη και έτοιμη να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και πιο ποιοτική. Στη λειτουργία του δημοσίου, στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας, στην εφαρμογή της αξιολόγησης και στην υλοποίηση όλων εκείνων των απαραίτητων τομών σε κάθε πτυχή του δημοσίου βίου.

Η συνολική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου θα γίνει σε συνθήκες στοιχειώδους ομαλότητας και κανονικότητας και είμαστε βέβαιοι ότι το πρόσημο θα είναι θετικό για την κοινωνία και την οικονομία.

Είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το βάρος που μας αναλογεί και να πράξουμε το καθήκον μας για να συνεχίσουμε σταθερά, τολμηρά και με πλήρη συνείδηση, μπροστά.

*το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων (αρ. φύλλου 1072/18-10-23)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ