2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Καμπανάκι” για τη στοματική υγεία των Ευρυτανόπουλων – Με τερηδόνα ήδη από το δημοτικό – Σε εξέλιξη το πρόγραμμα “Dentist Pass” των 40€

Δραματική είναι η επιδείνωση της στοματικής υγείας των Ελλήνων κατά την τελευταία 15ετία, απόρροια, εν πολλοίς, της οικονομικής δυσχέρειας που αποτρέπει τους ασθενείς από το να επισκεφθούν τον οδοντίατρο

από την έντυπη έκδοση

Προβληματισμό προκαλούν οι δείκτες στοματικής υγείας των παιδιών. Κατά μέσον όρο ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 5 έως 12 ετών έχουν δόντια με τερηδόνα. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν και την Ευρυτανία, όπου η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο αποτελεί πλέον… πολυτέλεια. Dentist pass: Κουπόνι 40 ευρώ για δωρεάν εξετάσεις.

Αργά η επίσκεψη στο οδοντιατρείο

Μόνο όταν πονέσει… Αυτό είναι το βασικό κριτήριο για να απευθυνθούν στον οδοντίατρο οι Έλληνες, οι οποίοι λόγω της κρίσης εγκατέλειψαν την πρόληψη στη στοματική υγεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων, το ζήτημα αφορά και το Καρπενήσι, όπου τα παιδιά ήδη από το δημοτικό σχολείο παρουσιάζουν οδοντιατρικά προβλήματα, που επιδεινώνονται λόγω μη έγκαιρης επίσκεψης στον/στην οδοντίατρο.

«Σιωπηλή ασθένεια» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την τερηδόνα, αφού η εμφάνισή της στα αρχικά στάδια δεν συνδέεται με πόνο ή άλλου είδους ενόχληση για τον ασθενή. Τα μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων και αθεράπευτων αναγκών από τη συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζονται διεθνώς σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά και οι υπερήλικες. «Η τερηδόνα συνδέεται με κοινωνικές ανισότητες, καθώς το 80% των σοβαρών προβλημάτων εντοπίζονται στο 20% του πληθυσμού», αναφέρει η Χ. Κουνάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής, στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Στην Ευρυτανία, το πρόβλημα που αφορά τα παιδιά έχει διαπιστωθεί εδώ και πολλά χρόνια από την τοπική οδοντιατρική κοινότητα, ενώ εκτιμάται ότι η πανδημία της COVID-19 επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Σε δράση προληπτικής οδοντιατρικής με τίτλο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», που πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι το 2020 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Καρπενησίου, τους οδοντιάτρους και τον Δήμο), εξετάστηκαν οδοντιατρικά συνολικά 359 παιδιά. Τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού (Α’, Β’ και Γ’ δημοτικού), είχαν λιγότερα οδοντικά προβλήματα και τους έγινε σύσταση για φθορίωση και καθαρισμό όπου χρειαζόταν. Αντίθετα, τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού, αλλά και του Γυμνασίου, είχαν πολλά οδοντικά προβλήματα όπως τερηδόνα, ουλίτιδα, ανάγκη για εκφράξεις και καθαρισμό.

«Από τα ευρήματα αυτά συμπεραίνουμε ότι, όταν τα δόντια των παιδιών είναι εκτεθειμένα περισσότερο χρόνο στο στοματικό περιβάλλον με πλημμελή υγιεινή και μια ακατάλληλη δίαιτα, αναπτύσσουν τερηδόνα. Επομένως είναι αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση και στη θεραπευτική αντιμετώπιση», αναφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την επίσκεψη στην ευρυτανική πρωτεύουσα.

Τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώνει και ο κ. Χαράλαμπος Ξ. Οικονόμου, χειρουργός οδοντίατρος στο Καρπενήσι. Λόγω οικονομικής δυσπραγίας, σημειώνει, πολλοί γονείς καθυστερούν σημαντικά την επίσκεψη στον οδοντίατρο με αποτέλεσμα τα προβλήματα στα δόντια των παιδιών να διογκώνονται. Πολλά παιδιά περνούν την πόρτα του οδοντιατρείου μόνο όταν ο πόνος καθίσταται… ανυπόφορος και τα παυσίπονα δεν είναι, πλέον, αρκετά για την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Σε εκείνο το σημείο, ωστόσο, η ζημιά έχει ήδη γίνει, αναφέρει. Συνιστάται, η πρώτη επίσκεψη σε παιδοδοντίατρο να πραγματοποιείται έως το 1ο έτος ζωής του παιδιού, ώστε το παιδί από πολύ μικρό να μάθει τη σημασία της στοματικής φροντίδας. Η κακή διατροφή, όπως η υπερκατανάλωση ζάχαρης, σε συνδυασμό με την κακή στοματική υγιεινή των παιδιών, οδηγούν σε πρόωρες βλάβες, σημειώνει ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι οι γονείς και το σχολείο πρέπει να αναλάβουν από νωρίς τη σωστή διδασκαλία των παιδιών σχετικά με τη σωστή στοματική υγιεινή.

Dentist pass: Κουπόνι 40 ευρώ για δωρεάν εξετάσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Dentist pass. Πρόκειται για πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής, το οποίο αφορά σε πάνω από 660.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 163.000 αιτήσεις. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, καθώς και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγιεινής, ώστε τα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα. Σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρέχεται η δυνατότητα για μια σειρά από συγκεκριμένες πράξεις, που αφορούν: Έλεγχο στοματικής υγιεινής, Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών, Φθορίωση, Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής.

Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ το ποσό είναι διαθέσιμο για ένα ημερολογιακό έτος. Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα πρόσωπα για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.

Οι γονείς υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος μέσω του vouchers.gov.gr. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά-μέλη της οικογένειας. Ως λήξη υποβολής αιτήσεων (ηλεκτρονικά και μέσω ΚΕΠ) ορίζεται η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

H ψηφιακή χρεωστική κάρτα Dentist Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έξι (6) πλήρεις ημερολογιακούς μήνες μετά το μήνα έκδοσής της. Π.χ. Μία κάρτα που εκδίδεται στις 15 Ιουνίου 2023 θα είναι ενεργή έως τις 31/12/2023.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορείτε να καλέσετε στο Τηλέφωνο Εξυπηρέτησης Κοινού 210-2154936, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ