1 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Παρελθόν από την προεδρία του Πολιτιστικού ο Ηλίας Τσώνης. Νέος πρόεδρος ο Τάκης Νικολαΐδης – Συνέντευξη στα Ευρυτανικά Νέα, από την έντυπη έκδοση

«O Πολιτιστικός ήταν και παραμένει “ιδέα”, πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις», σημειώνει ο Η. Τσώνης

από την έντυπη έκδοση

Για επαγγελματικούς λόγους, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου δεν θα συνεχίσει στη θέση που υπηρέτησε τα τελευταία 5 χρόνια. Στην εφημερίδα εκφράζει την πίστη του στη δυναμική διαρκούς ανάπτυξης του σωματείου που “μετρά” 44 χρόνια παρουσίας στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου. «O Πολιτιστικός ήταν και παραμένει “ιδέα”, πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις», σημειώνει ο Ηλίας Τσώνης σε συνέντευξή του στα Ευρυτανικά Νέα. Ο Τάκης Νικολαΐδης, ανέλαβε νέος πρόεδρος στον Πολιτιστικό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ.: Μέσω της εφημερίδας, γνωστοποιείτε πως δεν θα συνεχίσετε στην προεδρία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην απόφαση;

ΑΠ.: Ναι, αλήθεια είναι, δεν θα συνεχίσω ως πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογος Καρπενησίου, από την 1η Ιανουαρίου 2024 ο νέος Πρόεδρος του συλλόγου θα είναι ο έως τώρα Αντιπρόεδρος κ. Τάκης Νικολαΐδης.
Αποχωρώ από την προεδρία στο τέλος του 2023 και οι λόγοι που με οδήγησαν να πάρω αυτή την απόφαση είναι καθαρά επαγγελματικοί, θα χρειαστεί από το νέο έτος να απουσιάζω σε τακτά χρονικά διαστήματα από την πόλη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, οπότε δεν είναι εφικτό, το πρόγραμμα του πολιτιστικού το οποίο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, να υλοποιείται εξ αποστάσεως.

ΕΡ.: Τι αφήνετε ως παρακαταθήκη στον σύλλογο; Ποιος θα ήταν ένας σύντομος απολογισμός της θητείας σας;

ΑΠ.: Η παρακαταθήκη του συλλόγου χρόνια τώρα είναι ο ίδιος ο Πολιτιστικός Σύλλογος, εμείς, εγώ, απλά τον υπηρετούμε, με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη και την προσφορά του. Τα τελευταία πέντε χρόνια, αν θέλετε να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω η αλήθεια είναι τι να πρωτοθυμηθώ, πολλά πράγματα έκανε ο Πολιτιστικός και πράγματα τα οποία έγιναν στα δύσκολα χρόνια του κορονοϊού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου είναι ένας σύλλογος που μέτρα 44 χρόνια ενεργού δράσης, δημιουργήθηκε το 1979, τον Δεκέμβρη του 2018 παρέλαβα έναν φτασμένο σύλλογο, ένα τεράστιο βάρος και μια ευθύνη αυτός ο σύλλογος να παραμείνει το ίδιο ψηλά και με στόχο να πάει ακόμα καλύτερα. Θεωρώ ότι τα πράγματα πήγαν ακριβώς όπως έπρεπε, πήγαν κατ’ ευχή και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου δυνάμωσε και εδραιώθηκε ακόμη περισσότερο.
Βασικά τμήματα τα οποία δημιουργήθηκαν ή επαναλειτούργησαν υπό νέες βάσεις, είναι το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι που συστάθηκε το 2019, το τμήμα Μουσικοκινητικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα τμήματα Μοντέρνων Χορών (Latin και Hip Hop) το 2019 (και επαναλειτουργία το 2022) και πρόσφατα το εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής. Τα τμήματα των παραδοσιακών χορών -παιδικά, εφηβικά και ενηλίκων- δυνάμωσαν χορευτικά και αυξήθηκαν σε μέλη, όπως και η θεατρική ομάδα ενηλίκων, σταθερή αξία του συλλόγου με αρκετές αξιόλογες παραστάσεις αυτά τα χρόνια.

Τα τελευταία αυτά 5 χρόνια δημιουργήσαμε αλλά και είχαμε πολλές συμμετοχές εντός και εκτός της Ευρυτανίας σε όλη την Ελλάδα, πετυχαίνοντας έτσι την εξωστρέφεια του συλλόγου. Πλέον, όλοι γνωρίζουν τον Πολιτιστικό και αυτό αποδεικνύεται από τις καθημερινές προτάσεις που έχουμε να συμμετέχουμε είτε χορευτικά είτε θεατρικά σε πολλές πόλεις· ήταν στοίχημα για εμάς και το κερδίσαμε.

Σημαντικό δημιούργημα το οποίο θα μείνει στον σύλλογο και θα του φέρνει έσοδα εσαεί, είναι το λεύκωμα που δημιουργήσαμε τα χρόνια του κορονοϊού, το λεύκωμα, αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τη Μάχη του Καρπενησίου, είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό και είναι και ένα δείγμα συλλογικότητας, καθώς χρειάστηκε ώρες δουλειάς και τη συμμετοχή πολλών μελών, ένα λεύκωμα το οποίο υπάρχει στον σύλλογο και θα κοσμεί την ιστορία του.
Φτιάξαμε νέα και επιδιορθώσαμε παλιά ρούχα, ανανεώνοντας έτσι την ιματιοθήκη του συλλόγου, από τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, αντρικές και γυναικείες, φτιάξαμε, επίσης, νέα σκηνικά για την θεατρική ομάδα, πιο εύχρηστα και πιο ανθεκτικά.

Έγιναν πολλές συνεργασίες σε παραστάσεις μας , όπως με την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, τη Δημοτική Φιλαρμονική, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΠΕ Ευρυτανίας, τον Σύλλογο «Παναγία». Αρχίσαμε και συνεχίζουμε μια πολλή καλή συνεργασία και με τον Δήμο Άγραφων, δημιουργώντας τμήματα παραδοσιακών χορών σε τρία χωριά του.

Είμαστε στην προετοιμασία ενός ακόμη βιβλίου με παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής της Ευρυτανίας, αλλά και στην προετοιμασία ενός μεγάλου «στοιχήματος», την αναβίωση του αποκριάτικου δρώμενου «Πανάρατος» που προγραμματίστηκε να αναλάβει ο Πολιτιστικός και να παρουσιαστεί τις Αποκριές του 2025.

ΕΡ.: Ο Πολιτιστικός θα συνεχίσει με την ίδια δυναμική; Υπάρχουν τα εχέγγυα -και το ανθρώπινο δυναμικό- για μια επιτυχημένη πορεία και μελλοντικά;

ΑΠ.: Ο Πολιτιστικός, πλέον, μόνο δυναμική ανόδου έχει, υπάρχουν άνθρωποι πολλοί και ικανοί οι οποίοι θα συνεχίσουν, είναι άνθρωποι που είναι πολλά χρόνια στον σύλλογο, που δεν σκέφτηκαν ποτέ να τον εγκαταλείψουν ούτε στα δύσκολά του, είναι και τα μέλη του Διοικητικού αλλά και τα περισσότερα μέλη μας, που είναι από παιδιά μέσα στον σύλλογο και χαίρονται με τις επιτυχίες του και όποτε ο Πολιτιστικός τους χρειαστεί, είναι πάντα εκεί χωρίς προσωπικό όφελος.
Ξέρετε, επιθυμία μου ήταν, κάποια στιγμή το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού να απαρτίζεται από μέλη τα οποία έχουν δώσει έμπρακτα πολλά πράγματα. Σήμερα, τα άτομα που είναι στο συμβούλιο είναι τέτοια: ο Τάκης Νικολαΐδης, είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου και για πολλές θητείες εκλεγμένος στο Δ.Σ., η Σία Κοντοπάνου αντιπρόεδρος, με πολλά χρόνια στον σύλλογο και ως χορεύτρια και ως εθελόντρια, όπως και τα παιδιά της, ο Στέργιος Προύσκας, γραμματέας, με χορευτική και συλλογική παιδεία, για πολλά έτη μέλος του συλλόγου μαζί με τα παιδιά του, η Σοφία Ρούσση, ταμίας, και αυτή χορεύτρια και εθελόντρια για πολλά χρόνια, τα παιδιά της μεγάλωσαν μέσα στον σύλλογο και είναι και αυτά ενεργά μέλη, επομένως υπάρχει μια ομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία μόνο δυναμική μπορεί να δώσει στην παραπέρα πορεία του συλλόγου και τους εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρουν. Εγώ, όσο το επιτρέψει η επαγγελματική μου δραστηριότητα, θα παραμείνω στο διοικητικό ως ειδικό μέλος και υπεύθυνος επικοινωνίας του συλλόγου.

ΕΡ.: Μετανιώσατε ποτέ για την ενασχόλησή σας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο;

ΑΠ.: Κακά τα ψέματα, όταν περνάς πέντε χρόνια απ’ τη ζωή σου να υπηρετείς μια συλλογική κατάσταση, χάνεις προσωπικό χρόνο, οικογενειακό και επαγγελματικό. Στις αρχές το σκέφτηκα, δεν περίμενα να εκλεγώ, τυχαία έβαλα υποψηφιότητα, έχω μάθει, όμως, όταν αναλαμβάνω κάτι να το βγάζω εις πέρας, ακόμη και με τα παραπάνω κόστη, οι δικοί μου άνθρωποι που με ξέρουν, με υπομένουν· όταν όμως κατάλαβα τι μπορεί να κάνει ο Πολιτιστικός, τι δυναμική και τι μαγιά από ανθρώπους που τον αγαπούν έχει, το ξέχασα.

ΕΡ.: Τι κρατάτε και τι αφήνετε πίσω σας αυτά τα 5 χρόνια;

ΑΠ.: Κλείνει ένας υπέροχος κύκλος, ένας κύκλος που μόνο τα καλά και δημιουργικά έχει μέσα, κρατώ τους ανθρώπους που σκέφτονται συλλογικά, γιατί μαζί δημιουργήσαμε, κρατώ τις αγωνίες να βγαίνει πάντα το αποτέλεσμα που αρμόζει στον Πολιτιστικό, κρατώ τις συνεργασίες, τα γέλια, τα γλέντια, τις εκδρομές και τη χαρά μικρών και μεγάλων, κρατώ τις γενιές των παιδιών που πλέον είναι ενήλικες, είτε σπουδάζουν και με την πρώτη ευκαιρία είναι στη πρώτη γραμμή όταν τους καλεί ο σύλλογος, κρατώ τον Πολιτιστικό ως κομμάτι του εαυτού μου. Αφήνω πίσω και με κλειστή την πόρτα, τους ανθρώπους που σκέφτονται ατομικά (ναι υπήρξαν και αυτοί, είτε μέλη είτε συνεργάτες), μας καθυστέρησαν λίγο στο να προχωρήσουμε, αλλά τελικά ο Πολιτιστικός τους απέβαλε μόνος του.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου ήταν και παραμένει «ιδέα», πάνω από πρόσωπα και καταστάσεις, ο Πολιτιστικός δεν είναι ο Ηλίας Τσώνης, δεν είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν είναι οι συνεργάτες, όλοι μας περνάμε και κάποια στιγμή φεύγουμε, αυτός όμως θα είναι πάντα εκεί γιατί έχει θεμέλια και είναι γερά. Να σας ευχαριστήσω πολύ για αυτή τη κουβέντα, αλλά εφόσον έχω το βήμα θα αδράξω την ευκαιρία για να ευχαριστήσω και όλους όσοι, όλα αυτά τα χρόνια στην προεδρία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, πίστεψαν όλα όσα πίστεψα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ