28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στην Ευρυτανία η 7η ΕΜΑΚ. Οι πυροσβέστες εκπαιδεύτηκαν σε Διπόταμα και Βελούχι, με την αρωγή της ΠΕΔ (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Με τη συνδρομή της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση της 7ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών στη χρήση σχοινιών και κόμπων σε υποθετικά σενάρια διάσωσης

από την έντυπη έκδοση

Εξαήμερη εκπαίδευση σε θέματα χειρισμού σχοινιών σε ορειβατικά πεδία και ορθοπλαγιές, πραγματοποίησε η 7η ΕΜΑΚ που έχει έδρα τη Λαμία, με στόχο την ενίσχυση της εμπειρίας και του πνεύματος συνεργασίας των πυροσβεστών σε πραγματικές συνθήκες. Ο Διοικητής της Μονάδας απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της ΠΕΔ, Νίκο Σουλιώτη.

4λεπτο βίντεο από την εκπαίδευση της 7ης ΕΜΑΚ στο Βελούχι

Στο πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας για την προστασία του πολίτη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστροφών, η 7η ΕΜΑΚ πραγματοποίησε πρόσφατα πρακτική εξάσκηση και εκπαίδευση στην Ευρυτανία, προς την ενίσχυση της προετοιμασίας και της έγκαιρης αντίδρασης σε ατυχήματα, μέσα από την απόκτηση πολύτιμων δεξιοτήτων και εμπειριών. Η εκπαίδευση περιλάμβανε χρήση σχοινιών στη γέφυρα στα Διπόταμα και στο Βελούχι.

Η διεξαγωγή αντίστοιχων δράσεων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης των σωστικών και ανθρωπιστικών δυνάμεων, παρέχοντας τη δυνατότητα απόκτησης εμπειρίας σε πραγματικές συνθήκες. Επιπλέον, η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των πυροσβεστών που συμμετέχουν στις ασκήσεις, ενισχύει τη συνολική ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις. Με επικεφαλής τον Διοικητή της 7ης ΕΜΑΚ, Αντιπύραρχο Χρήστο Πλουμάκη, η Μονάδα βρέθηκε επί ευρυτανικού εδάφους και εκπαιδεύτηκε σε διασώσεις με τη χρήση ορειβατικών σχοινιών. Μέσα από θεωρητικές και πρακτικές ενότητες, το πρόγραμμα παρείχε τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης με την χρήση σχοινιών σε οποιονδήποτε χώρο, είτε πρόκειται για «φυσικό» είτε για αστικό ή βιομηχανικό περιβάλλον.

Η 7η ΕΜΑΚ βρέθηκε στα Διπόταμα Ευρυτανίας και στο Βελούχι, όπου έγινε κατάρτιση των συμμετεχόντων στην ορθή τοποθέτηση, ρύθμιση και χρήση του ατομικού τους εξοπλισμού, χρήση σχοινιών και κόμπων, εφαρμογή σεναρίων διάσωσης και πραγματοποίηση ολοκληρωμένων ασκήσεων προσομοίωσης. Την κατάρτιση των πυροσβεστών είχε αναλάβει ο έμπειρος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ορειβασίας – οδηγός βουνού, Βασίλης Μήτσιος. Και κατά το παρελθόν, η 7η ΕΜΑΚ έχει επιλέξει την Ευρυτανία (Άγραφα και Καρπενήσι) για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών εξορμήσεων και ασκήσεων ετοιμότητας.

Με αρωγό την ΠΕΔ

Την εκπαίδευση της 7ης ΕΜΑΚ στο Βελούχι, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/11, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (ομίχλη, χαμηλές θερμοκρασίες), παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Γιάννη Σβερώνη. Η ΠΕΔ Στ. Ελλάδας, εξάλλου, ανέλαβε τα έξοδα για την εκπαίδευση της Μονάδας στην Ευρυτανία. «Η ΠΕΔ Στέρεας Ελλάδας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά της 7ης ΕΜΑΚ σε όλους τους Δήμους αλλά και στους πολίτες, υποστήριξε και φέτος τη διοργάνωση άσκησής της σε πραγματικό πεδίο», αναφέρει η Ένωση. «Η 7η ΕΜΑΚ έχει επέμβει σε όλες τις δύσκολες περιπτώσεις που την είχαμε ανάγκη. Το αξιόμαχό της και ο επαγγελματισμός των στελεχών της έχει αποδειχθεί σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Θεωρούμε καθήκον μας να συνδράμουμε και να επενδύουμε σε συνεχή αναβάθμιση της επιχειρησιακής της ικανότητας. Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην 7η ΕΜΑΚ και στα Σώματα Ασφαλείας γενικότερα, για το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας που μας προσφέρουν», δήλωσε από το Βελούχι ο Νίκος Σουλιώτης.

Σε ένδειξη αναγνώρισης της συνδρομής της ΠΕΔ, ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ, Αντιπύραρχος Χρήστος Πλουμάκης, απένειμε τιμητική πλακέτα με τον θυρεό του Πυροσβεστικού Σώματος στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Σουλιώτη. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τόσο τον ίδιο, όσο και όλους τους Στερεαλλαδίτες, ότι διαθέτουν μια μάχιμη μονάδα δίπλα τους, έτοιμη να επέμβει ανά πάσα στιγμή», σημείωσε από το Βελούχι ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ