2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τίμησαν τον Άγιο Παΐσιο στον “Ψηλό Σταυρό”, στο νεόδμητο ξωκλήσι έξω από τη Δομνίστα – Θεία Λειτουργεία μετ’ αρτοκλασίας, λιτανεία κ.α.

Με ιδιαίτερη ιεροπρέπεια εορτάστηκε την περασμένη Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 η μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στον νεόδμητο περικαλλή Ιερό Ναό του, που βρίσκεται στη θέση «Υψηλός Σταυρός», στα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας

Ειδικότερα, την παραμονή, 11 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Μεγάλου Εσπερινού μετ΄ αρτοκλασίας, από τους ιερείς: Αρχιμανδρίτη Αράχοβας Ναυπακτίας π. Γαβριήλ Πλάκα, Πρωτοπρεσβυτέρους π. Νικόλαο Μασγάλα (Νεοχωρίου Ναυπακτίας) και π. Χαραλάμπη Τριάντη (Ματσουκίου Αγρινίου), καθώς και τον νεοχειροτονηθέντα π. Παΐσιο Σπανό (Μικρού Χωριού). Ο εφημέριος Δομνίστας π. Χριστοφόρος δεν έλαβε μέρος λόγω ασθένειάς του. Στο ψαλτήρι, ο πρωτοψάλτης κ. Χρήστος Βουλδής και οι Κ. Πεσίνης, Θ. Φραγκούλης, Επαμ. Φαρμάκης, Γ. Μαστρογεωργίου και Κ. Παπαδόπουλος.

Ανήμερα της εορτής (12/7) τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τους ίδιους ιερείς και ψάλτες. Εκατοντάδες πιστοί από Δομνίστα, Σκοπιά, όμορα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας προσήλθαν αθρόα και κατέκλυσαν τον ναό και τον γύρω χώρο του, με την όλη ατμόσφαιρα να είναι κατανυκτική. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεολόγος καθηγητής κ. Φώτης Μάλαινος, ο οποίος συνοπτικά αναφέρθηκε με λίαν ψυχοφελή λόγια στη ζωή και το έργο του τιμώμενου Αγίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Παϊσίου πέριξ του ναού και στη συνέχεια λίγα μέτρα προς την πλευρά της Ναυπακτίας και, αντίστοιχα, προς την πλευρά της Ευρυτανίας. Ακολούθησε αρτοκλασία και έγινε η απόλυση.

Έπειτα, σε σύντομο σχόλιό του, ο ταμίας της Επιτροπής Ανεγέρσεως του Ι.Ν. Αγ. Παϊσίου κ. Γ. Μαστρογεωργίου, τόνισε πως «συνεχίζονται οι υπολειπόμενες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο (περίφραξη, τράπεζα, μεταφορά νερού κ.ά.), οι οποίες θα ολοκληρωθούν σύντομα με τη βοήθεια του Θεού και τις μεσιτείες του Αγίου μας, ο οποίος περπάτησε στην περιοχή αυτή, κατά μήνα Φεβρουάριο του 1949, υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία, ως ασυρματιστής».

Μετά την αρτοκλασία προσφέρθηκαν, στην παρακείμενη υπαίθρια τραπεζαρία του ναού, εκτός της αρτοκλασίας, καφές, γλυκίσματα, τσίπουρο κ.ά.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ