Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Όλα για τον καρκίνο του προστάτη. Ημερίδα ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

από την έντυπη έκδοση

Χρήσιμα και εποικοδομητικά ήταν τα συμπεράσματα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εθελοντών ν. Ευρυτανίας κατά των νεοπλασματικών ασθενειών «Αγώνας Ζωής», με θέμα τον καρκίνο του προστάτη. 1

Το κοινό του Καρπενησίου παρακολούθησε, στο Συνεδριακό Κέντρο, ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από επιστήμονες ιατρούς. Η ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και του δήμου Καρπενησίου. Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της προέδρου του συλλόγου, κας Ανθής Μουλιανίτη, προτού στο βήμα ανέβει ο κ. Κραββαρίτης Ιωάννης, Επίκουρος Επιμελητής Β’ Ουρολόγος Γεν. Νοσοκομείου Καρπενησίου, για να αναπτύξει το με θέμα: «Καρκίνος προστάτη, παρακολούθηση, διάγνωση, χειρουργική αντιμετώπιση».

ΒΙΝΤΕΟ με εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Κραββαρίτη

Επρόκειτο για μια πληρέστατη επιστημονική παρουσίαση όλων των πτυχών του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος ευθύνεται για το 9% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, όντας ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες· πλέον, σχεδόν 1 στους 3 διαγνωσθέντες καρκίνους, είναι του προστάτη.

Ο ιατρός αναφέρθηκε στην ανατομία του προστάτη: είναι ένα όργανο που υπάρχει μόνο στους άνδρες, έχει το μέγεθος καρυδιού και το σχήμα καστάνου, βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Επιτελεί δύο βασικές λειτουργίες: την καλή λειτουργία ούρησης και τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία με την έκκριση προστατικών υγρών. Σταδιακά, όμως, μετά τα 40-50 έτη, το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται και στην ηλικία των 80, σχεδόν το 100% των ανδρών πάσχει από καλοήθη υπερπλασία προστάτη.

Έκανε, κατόπιν, λόγο για τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη (πρόοδος ηλικίας, γεωγραφία, φυλή, κληρονομικότητα κ.α.). Σημείωσε δε, πως ο συγκεκριμένος καρκίνος συνήθως διαγιγνώσκεται τυχαία (δεν υπάρχουν συμπτώματα) και αναφέρθηκε στις κύριες μεθόδους διάγνωσης (δακτυλική εξέταση, PSA, διορθικό υπερηχογράφημα, πολυπαραμετρική μαγνητ. τομογραφία).

«Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη», ήταν το θέμα που ανέπτυξε εν συνεχεία ο κ. Καλτσάς Σεραφείμ, Παθολόγος, Ογκολόγος, Επιμελητής Α’ Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδας Νοσοκομείου Λαμίας. Ο ιατρός ανέλυσε όλες τις νεότερες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου, πού υπερτερούν και πού υπολείπονται, τις παρενέργειές τους κ.α. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη ριζική προστατεκτομή, την ακτινοθεραπεία, την ορμονοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία.2

3

Ο κ. Κραββαρίτης Ιωάννης, Επίκουρος Επιμελητής Β’ Ουρολόγος Γεν. Νοσοκομείου Καρπενησίου

watermarked-karkinos prostati_omilies_sinedriako_37

Ο κ. Καλτσάς Σεραφείμ, Παθολόγος, Ογκολόγος, Επιμελητής Α’ Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδας Νοσοκομείου Λαμίας

watermarked-DSC 0998.MOV_20191024_133630.298

Η πρόεδρος του "Αγώνα Ζωής" κα Ανθή Μουλιανίτη

7