Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ταξίδι γνώσης για το 1ο Δημοτικό. Στη Βουλγαρία βρέθηκε πριν λίγες ημέρες αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών (ΦΩΤΟ)

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου ξεκίνησε τις κινητικότητες για το νέο Πρόγραμμα Εράσμους που θα υλοποιήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης διετίας. Το πρώτο ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο Λούκοβιτ της Βουλγαρίας, μια μικρή πόλη στο κέντρο της χώρας, περίπου 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, αντίστοιχου πληθυσμού με το Καρπενήσι.1o-dimotiko-erasmusnov18-0

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι μαθήτριες της έκτης τάξης Βασιλική Γρανίτσα, Τζοάνα Μούτση και Χρύσα Λαγού, οι οποίες επιλέχθηκαν με κριτήριο τη γνώση τους στα αγγλικά και την ενεργό εμπλοκή τους στο πρόγραμμα αλλά και κατόπιν κλήρωσης. Την ευθύνη των μαθητών είχαν οι εκπαιδευτικοί Κατίνα Καλαντζή και Κωνσταντία Κοντομήτρου, ενώ την αποστολή συνόδευσε και ο διευθυντής του Σχολείου Σιδέρης Μοτσιόλας.

Γνωριμία με τη Σόφια

Αργά το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου, η αντιπροσωπεία έφτασε αεροπορικώς στη Σόφια και ενσωματώθηκε με τις άλλες αποστολές. Η Σόφια διατηρεί πολλά πολύτιμα μνημεία από το μακρύ και ιστορικό της παρελθόν και οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην πόλη, είδαν υπολείμματα της Ανατολικής Πύλης που χρονολογούνται από τον 2ο και τον 4ο αιώνα. Αυτά τα ερείπια εκτίθενται στο μετρό που συνδέει το Προεδρικό Μέγαρο και με τη Βουλή, περιτριγυρισμένο από καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά βουλγαρικά αναμνηστικά. Επισκέφθηκαν επίσης τη Βασιλική της Αγίας Σοφίας, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες και τη Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου με τον χρυσοποίκιλτο τρούλο.

Η επίσκεψη στο πολυτεχνικό μουσείο της Σόφιας ήταν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εκπαιδευτικό δρώμενο, διότι τα παιδιά παρακολούθησαν την εξέλιξη της τεχνολογίας, της αυτοκίνησης και της τηλεόρασης μέσα από βιωματικές προσεγγίσεις, μπόρεσαν να αγγίξουν με τα χέρια τους αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και να παρακολουθήσουν ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα φυσικής σχετικό με την ενέργεια και τον ηλεκτρισμό, πραγματοποιώντας οι ίδιοι πολύ ενδιαφέροντα πειράματα.

1o-dimotiko-erasmusnov18-2-1

Θερμή υποδοχή στο Λούκοβιτ

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, όλες οι αποστολές αναχώρησαν με λεωφορείο για το Λούκοβιτ. Εκεί, οι μαθητές γνωρίστηκαν με τις οικογένειες που θα τους φιλοξενούσαν και τις ακολούθησαν στο σπίτι τους για το υπόλοιπο της βραδιάς.

Την επόμενη μέρα η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το σχολείο και παρακολούθησε την επίσημη τελετή που διοργάνωσαν οι οικοδεσπότες. Η έναρξη της εβδομάδας εργασίας τιμήθηκε από πολλούς τοπικούς παράγοντες καθώς και διευθυντές σχολείων, νηπιαγωγείων, δασκάλων και επισκεπτών από ολόκληρο το δήμο. Η εκπρόσωπος του δήμου καλωσόρισε τους επισκέπτες και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή του σχολείου στο διεθνές πρόγραμμα HEAL. Είπε ότι η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανοίγει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και διατήρηση του πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των εταίρων, εστιάζοντας στην επικοινωνία, την ανταλλαγή εμπειριών και την επεξεργασία νέων καινοτόμων μεθόδων για τη διάδοση ορθών πρακτικών.

Οι μαθητές του σχολείου υποδέχτηκαν τους συνεργάτες με μια συναρπαστική εκδήλωση διανθισμένη από χορούς, τραγούδια και πλούσιες ενδυμασίες που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν την εργασία του προηγούμενου τριμήνου που είχε θέμα τα δικαιώματα των παιδιών. Όλοι οι μαθητές χρησιμοποίησαν αγγλικά για να παρουσιάσουν το έργο τους και πρέπει να επισημανθεί, ότι και οι τρεις Ελληνίδες μαθήτριες εντυπωσίασαν τόσο με την άψογη συμπεριφορά τους όσο και με το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας. Φυσικά μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η προετοιμασία του πρότζεκτ που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο τους από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Ποικίλες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες

Η Τρίτη 13 Νοεμβρίου ήταν γεμάτη με πολλά θετικά συναισθήματα καθώς οι επισκέπτες συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Με την κ. Πεΐτσεβα, οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό πρότζεκτ σχετικό με τη διαχείριση συναισθημάτων και την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αν είμαστε μαζί, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Επίσης ο εκπαιδευτικός Τοντόρ Ατανάσοφ, διοργάνωσε ένα εργαστήριο φυσικής και δίδαξε τους μικρούς μαθητές σχετικά με το περιβαλλοντικό ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων και της προστασίας τους.

Το μεσημέρι οι αντιπροσωπείες μετέβησαν στο Δημαρχείο όπου ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά. Ο κ. Μοτσιόλας μετέφερε επιστολή του Δημάρχου Καρπενησίου με την οποία ευχαριστούσε για τη φιλοξενία και προσκαλούσε σε ανταπόδοση της επίσκεψης καθώς και σε διεύρυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πόλεις σε εκπαιδευτικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο.1o-dimotiko-erasmusnov18-3-2

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ένα παιδαγωγικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν δάσκαλοι από όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του τοπικού δήμου. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν "Η πρόληψη της σχολικής διαρροής" και επιλέχθηκε λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο βουλγαρικό σχολείο, στο οποίο φοιτούν μαθητές Ρομά, με σημαντικά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Στη συνέχεια υλοποιήθηκε ένα εργαστήριο όπου συμμετείχαν ενεργά όλοι οι εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία, επιδεικνύοντας εξαιρετική δημιουργικότητα στην απεικόνιση των αναγκών και των απαιτήσεων των μαθητών τους.

Η διεθνής συνάντηση συνεχίστηκε την επόμενη μέρα με μια πολιτιστική επίσκεψη στην πόλη Πλέβεν. Εκεί οι αντιπροσωπίες επισκέφτηκαν ένα μουσικό σχολείο, το οποίο παρουσίασε προς τιμήν τους μουσικοχορευτική παράσταση με στοιχεία τόσο παραδοσιακά όσο και κλασικά, ενώ στη συνέχεια οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν την πλατεία της πόλης και να αγοράσουν τα καθιερωμένα σουβενίρ. Το βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο όπου παραδόθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής και αποδείχθηκε ότι το πρόγραμμα λειτουργεί όχι μόνο με τους μαθητές αλλά και με τους εκπαιδευτικούς, καθώς και οι ίδιοι τραγούδησαν και χόρεψαν δείχνοντας τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους.

Τέλος, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, οι αποστολές των 5 χωρών -Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία και Τουρκία- αναχώρησαν γεμάτες αμέτρητα και ζεστά συναισθήματα, με την ελληνική αποστολή να αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις, κάτι για το οποίο τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευσαν είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Στο Καρπενήσι το επόμενο ραντεβού

Η επόμενη επίσκεψη είναι προγραμματισμένη στις αρχές του επόμενου Μαρτίου και θα πραγματοποιηθεί στο Καρπενήσι. Αναμένεται να έλθουν περίπου 20 εκπαιδευτικοί και 30 μαθητές, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν από οικογένειες γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Ήδη ο σύλλογος διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της επίσκεψης, προκειμένου για μια ακόμη φορά η πόλη μας να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το ύψος της ευρωπαϊκής επιχορήγησης που θα λάβει το 1ο Δημοτικό ανέρχεται περίπου στις 21.000 ευρώ και καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Ο κ. Διονύσης Παρούτσας, σε πρωτοβουλία του οποίου οφείλεται η έγκριση του προγράμματος, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα πρώτα παιδαγωγικά αποτελέσματα.