Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η απληστία «πληγώνει» το ευρυτανικό τσάι. Περιστατικά ανεξέλεγκτης συλλογής στα βουνά, κατά παράβαση του νόμου

Στην εποχή της κρίσης, το περίφημο «τσάι του βουνού» έχει εξελιχθεί για ορισμένους σε μέσο για ένα επιπλέον έσοδο. Ωστόσο, η πρόωρη, μαζική και ανεξέλεγκτη συλλογή του αποτελεί απειλή για το φυτό, με τα δασαρχεία να λαμβάνουν μέτρα μέσω ελέγχων.

tsai-vounou-arxeio1

Μηνύσεις για παράνομη συλλογή τσαγιού και κατασχέσεις ποσοτήτων του αρωματικού φυτού έλαβαν χώρα πρόσφατα στην Ευρυτανία. Το «τσάι του βουνού», που κάποτε συλλέγονταν για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας και του στενού φιλικού κύκλου, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε προσοδοφόρα διαδικασία για αρκετούς, που «οργώνουν» τα βουνά ακόμα και από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από την πρόωρη και υπερβολική (σε ποσότητα) συλλογή του, προκαλεί η μέθοδος που επιλέγουν κάποιοι, εκριζώνοντας το αρωματικό φυτό.

Νωρίς και μαζικά

Το φαινόμενο της παράνομης συλλογής του φυτού σιδερίτης (το γνωστό μας «τσάι του βουνού») έχει αυξηθεί πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια, ιδίως δε σε ορεινές περιοχές της ελληνοαλβανικής μεθορίου έχει λάβει μαζικές διαστάσεις.

Και στην Ευρυτανία έχουν καταγραφεί περιστατικά στα οποία δασικοί υπάλληλοι εντόπισαν άτομα να μαζεύουν τσάι κατά παράβαση της σχετικής διάταξης του Δασαρχείου, τόσο σχετικά με το χρονικό πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία όσο και όσον αφορά στις ποσότητες και τον τρόπο συγκομιδής.

Στο Βελούχι, στη Χελιδόνα, την Καλιακούδα, το Καυκί, τη Σαράνταινα και άλλα βουνά της Ευρυτανίας, από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου κιόλας, δηλαδή πριν ωριμάσει καλά-καλά το φυτό, μπορεί να δει κανείς ανθρώπους με σακιά (!) να κόβουν και να συλλέγουν το τσάι -παρότι η δασική ρυθμιστική διάταξη ορίζει σαφώς ότι η συγκομιδή δεν μπορεί να ξεκινά πριν την 20η Ιουνίου.

Και όχι μόνο αυτό, καθώς κοινό μυστικό αποτελεί πως η συγκομιδή σχεδόν πάντα ξεπερνά σε ποσότητες τα προβλεπόμενα: αντί για τέσσερα (4) κιλά καθ’ άτομο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν ακόμα και ολόκληρες καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων γεμάτες με τσάι.

Ο λόγος, προφανής: κέρδος. Κάθε «χεριά» από το τσάι του βουνού πωλείται περίπου 1,5 με 2 ευρώ· εάν κάποιος μαζέψει 300 ματσάκια, εξασφαλίζει έσοδα που ξεπερνούν ακόμα και τα 500 ευρώ -φυσικά στο σύνολό τους αδήλωτα («μαύρα»).

Πάντως, όπως αναφέρει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο δασάρχης Καρπενησίου κ. Γιάννης Καρκάνης, το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το γεγονός πως ορισμένοι δεν κόβουν τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, αλλά τα ξεριζώνουν, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στον πληθυσμό του σιδερίτη, ο οποίος την επόμενη χρονιά απλά δεν θα υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο της εκρίζωσης.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η πιο πρόσφατη Δασική Ρυθμιστική Διάταξη του φυτού σιδερίτης (τσάι του βουνού) εκδόθηκε από το Δασαρχείο Καρπενησίου το 2011 και έχει δεκαετή ισχύ, μέχρι τις 31/12/2020. Αναφέρει τα παρακάτω:

«Επιτρέπουμε σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Καρπενησίου και κατά το χρονικό διάστημα από την 20η Ιουνίου μέχρι του χρόνου της φυσιολογικής αποξήρανσης (15η Σετττεμβρίου) έκαστου έτους, ατελώς την ελευθέρα συλλογή του αρωματικού φυτού σιδερίτης (τέιον ή τσάι του βουνού), αποκλειστικά και μόνο δια κοπής του υπέργειου τμήματος του φυτού με κατάλληλα κοπτικά εργαλεία (μαχαίρι, ψαλίδι) και σε καμία περίπτωση με εκρίζωση του φυτού.tsai-bounou1

Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής του παραπάνω φυτού ανέρχεται μέχρι του ποσού των τεσσάρων (4) κιλών κατ' άτομο το χρόνο.

Απαγορεύουμε αυστηρά τη συλλογή με εκρίζωση του φυτού σιδερίτης (τέιον ή τσάι του βουνού) προς εξασφάλιση της αναγέννησης και της μη εξαφάνισής του, τη συλλογή του σε άλλη εποχή εκτός της παραπάνω αναφερόμενης καθώς επίσης και τη συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας από την προαναφερόμενη.

Οι παραβάτες της παρούσας καθώς και εκείνοι κατ' εντολή των οποίων ενεργούν διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 3 του άρθρου 268 του Ν.Δ. 86/69 "περί δασικού Κώδικα" τα δε παρανόμως συλλεγόμενα προϊόντα και εργαλεία συλλογής κατάσχονται και δημεύονται σύμφωνα με το άρθρο 271 του ίδιου Ν.Δ. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της - οπότε και καταργεί κάθε προηγούμενη σχετική με το ίδιο θέμα Δ.Α.Δ. της Υπηρεσίας μας - και λήγει στις 31-12-2020, η δε τήρησή της ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.».