Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Ξεκίνησαν ρίψεις δολωμάτων κατά της λύσσας, στην Ευρυτανία. Σε ποιες περιοχές των Αγράφων θα γίνουν, τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ορίσθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.), στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις για τη ρίψη εμβολιακών δολωμάτων κατά της λύσσας για τις κόκκινες αλεπούδες το φθινόπωρο 2017 και καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Προγράμματος Ενεργητικής Επιτήρησης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού.

lyssa-embolio1

Η συνολική έκταση που θα διενεργηθούν εναέριοι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 60.477,34 km² και περιλαμβάνει 24 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ αυτών και την Π.Ε Ευρυτανίας.

Ο ιός της λύσσας έκανε εδώ και λίγα χρόνια την επανεμφάνισή του στην Ευρώπη, οπότε από το 2012 εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων, οι οποίες αποτελούν το είδος-δεξαμενή του ιού στην άγρια φύση. Μπορεί ο σκύλος να θεωρείται το βασικό είδος που μπορεί να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έξαρσης κρουσμάτων λύσσας στην Ελλάδα των τελευταίων ετών, οι περισσότερες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αφορούσαν τις αλεπούδες.

Σε περιοχές των Αγράφων

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι ρίψεις εμβολίων στην Ευρυτανία θα γίνουν μεταξύ από την Τετάρτη 1η μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2017 (Δευτέρα), σε περιοχές του δήμου Αγράφων, οι οποίες είναι οι εξής:

Χρύσοβα, Λογγίτσι, Αγ. Προκόπιος, Βούλπη, Μεσενικόλας, Λημέρι, Όχθια, Κονδυλαίικα, Βαλαώρα, Καστράκι, Πρατοβούνι, Τοπόλιανα, Καστράκι Τοπολιάνων, Κάτω Ποταμιά, Γρανίτσα, Αγ. Βλάσιος, Λεπιανά, Ιτέα, Δαφνούλα, Νέο Αργύρι, Σάτος, Κέδρα, Διάσελο, Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος, Μεταξάδες, Φουσιαναά, Πρασιά, Βασιλέσι, Ραπτόπουλο, Λιθοχώρι, Μοναστηράκι, Καρβασαράς, Μάραθος, Άγραφα, Επινιανά.

Απαγορεύεται η επαφή

Τα εμβολιακά δολώματα είναι μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού και περιέχουν ζωντανό ιό λύσσας. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε επαφή με αυτά (δεν τα ακουμπάμε και δεν τα πατάμε), ενώ σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί την ύπαρξή τους ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Σε περίπτωση επαφής με το εμβολιακό δόλωμα πρέπει να γίνει επίσκεψη άμεσα σε γιατρό και ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των παιδιών-μαθητών ώστε να μην έρθουν σε καμία επαφή με τα δολώματα. Σημειώνεται πως εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/nosimata-zoon/457-lissa) και στην Κτηνιατρική υπηρεσία Π.Ε. Ευρυτανίας, στο τηλέφωνο 22370 80258.