Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Η Γρανίτσα τίμησε τον τοπικό Άγιο Μιχαήλ, έναν εκ των Ευρυτάνων Αγίων

Με κατάνυξη και επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος, στη Γρανίτσα του δήμου Αγράφων, η τοπική εορτή του Αγίου Μιχαήλ του εκ Γρανίτσης, εκ της χορείας των Ευρυτάνων Αγίων.granitsa-mixail3

Ανήμερα της εορτής (12/4) τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου, για να ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας του Προστάτη της Γρανίτσας, με τη συμμετοχή πιστών και εκπροσώπων αρχών και φορέων.

Μεταξύ άλλων, στη Γρανίτσα βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης κ.α.

granitsa-mixail5

Μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη

O Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής, καταγόταν από το χωριό Γρανίτσα Αγράφων. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Μετά τον θάνατο του πατέρα του έφυγε στη Θεσσαλονίκη, όπου εξάσκησε το επάγγελμα του αρτοποιού, όλα δε τα χρήματα του τα μοίραζε στους πτωχούς και αδύνατους αδελφούς του.

Όταν προσπάθησε να κατηχήσει ένα τουρκόπουλο στη χριστιανική πίστη, εκείνο τον κατήγγειλε και ο Μιχαήλ οδηγήθηκε βίαια στο κριτήριο. Στην ανάκριση προσπάθησε να προσηλυτίσει ακόμη και τους δικαστές του. Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο και τον έκαψαν ζωντανό στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου 1547 μ.Χ., ημέρα Πέμπτη και ώρα ενάτη, στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Υπαπαντής του Σωτήρος. 

agios mixail_granitsas