Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Προκηρύχθηκε η αποπεράτωση των κελιών της Ι.Μ. Βράχας με 300.000€ - Τασιός: «Χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Ένα νέο μεγάλο έργο προκηρύχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και αφορά στην ανάδειξη της Ιεράς Μονής «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος» στη Βράχα Ευρυτανίας. Πρόκειται για την αποπεράτωση κελιών της Ι.Μ. Βράχας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 η κατάθεση προσφορών.braxa-moni1-0

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, προβλέπεται να γίνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες εντός του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βράχα, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο ετών.

Όλες οι εργασίες που θα γίνουν, είναι αυτές που προβλέπονται στην εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού και στη σχετική οικοδομική άδεια της Ναοδομίας με τις επιμέρους μελέτες.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης στο πρανές ΒΔ του κτηρίου, για την εξασφάλισή του και τη βελτίωση της ευστάθειας των πρανών, εκτέλεση εργασιών τοιχοδομών (λιθοδομές- οπτοπλινθοδομές) και επιχρισμάτων, για τη διαμόρφωση των προβλεπόμενων χώρων του υπογείου, εκτέλεση εργασιών επενδύσεων δαπέδων με κεραμικά πλακίδια καθώς και επίστρωση τμημάτων της αυλής με χοντρόπλακες, τοποθέτηση εσωτερικών ξύλινων θυρών από ξυλεία τύπου Σουηδίας και εντοιχισμένων ντουλαπών, καθώς και εξωτερικών θυρών -παραθύρων χωρικού τύπου, εργασίες κατασκευής περίφραξης του γηπέδου με συρματόπλεγμα, ενώ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ΑΜΕΑ, προβλέπεται η προμήθεια και πλήρης εγκατάσταση φορητής τουαλέτας, WC, στον αύλειο χώρο δυτικά του κτηρίου των κελιών, μέχρι την κατασκευή μόνιμης εγκατάστασης WC επισκεπτών και ακόμα εγκατάσταση θέρμανσης, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες του κτιρίου και εργασίες εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Συντήρηση τοιχογραφιών

Το έργο αποπεράτωσης των κελιών έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο έργο συντήρησης των τοιχογραφιών της σταυροπηγιακής Μονής που ολοκληρώθηκε τους προηγούμενους μήνες και είχε προϋπολογισμό 350.000 ευρώ. Όπως είχαν δημοσιεύσει σε σχετικό ρεπορτάζ τα «Ευρυτανικά Νέα» (αρ. φυλ. 786/10-1-2018), το έργο “Συντήρηση τοιχογραφιών του ιερού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο ΔΔ Βράχας, Δήμου Φουρνά, Ν. Ευρυτανίας”, ενταγμένο στο ΕΠ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013, υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία και απολογιστικά από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Περιλάμβανε τη συντήρηση, την αισθητική αποκατάσταση και την ανάδειξη των τοιχογραφιών, στο πλαίσιο της συνολικής προστασίας και ανάδειξης της Μονής. Να σημειωθεί ότι μέχρι την έναρξη των εργασιών στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος, με εξαίρεση επιμέρους μικρής κλίμακας σωστικές επεμβάσεις, δεν είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν κάποιου είδους συστηματική συντήρηση».

Ο διαγωνισμός

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 10 π.μ. Η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 6/2 και ώρα 10.00 το πρωί. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22373-52419.

Δηλώσεις Τασιού

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη, πιστή στο πρόγραμμά της, χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πραγματοποιήσει σημαντικά έργα για την περιοχή. Έργα τα οποία αναβαθμίζουν τα πολιτιστικά  μνημεία της Ευρυτανίας.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όσους άοκνα εδώ και αρκετό καιρό συνεργάζονται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου και ιδιαιτέρα στην κ. Νάνσυ Ντζιώρα που ως εκπρόσωπος του Συλλόγου της Βράχας υποβοήθησε όλες τις διαδικασίες.".