Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

(ΦΩΤΟ) Με αφορμή τον θάνατο της σπουδαίας Άλκης Ζέη, θυμόμαστε την επίσκεψή της στο Καρπενήσι πριν 5 χρόνια

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών, η σπουδαία Ελληνίδα συγγραφέας και πεζογράφος, Άλκη Ζέη. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της, ενώ βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.

Τα βιβλία της απευθύνονται κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους, πάντα όμως διαβάζονται με μεγάλη ευχαρίστηση και από τους ενήλικες. Εμπνέονται από προσωπικές της εμπειρίες, υφαίνοντας την υπόθεσή τους παράλληλα με ιστορικά γεγονότα. Τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα.

Η Άλκη Ζέη είχε επισκεφθεί, το 2015 (στα 92 της, τότε!), το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου. Τα «Ευρυτανικά Νέα», έγραφαν στο φύλλο της 10ης Ιουνίου ’15 (αρ. φ. 0655) τα εξής:5

«Την τύχη να γνωρίσουν από κοντά μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς είχαν οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, που το πρωί της περασμένης Παρασκευής (5/6/15) υποδέχθηκαν την Άλκη Ζέη».

«Η πολυβραβευμένη λογοτέχνιδα, με δεκάδες βιβλία στο ενεργητικό της, τόσο για παιδιά (κυρίως) όσο και για ενήλικες, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του σχολείου (σε συνεργασία με τον κ. Ντίνο Μπομποτσιάρη) και βρέθηκε δίπλα στα παιδιά· με ακμαίο ύφος και οξυδέρκεια, αλλά και περίσσια δόση χιούμορ, απάντησε ακούραστα σε όλες τις ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο τότε διευθυντής του σχολείου κ. Ανδρέας Κελέσης».1

«Ενεργή και δραστήρια μέχρι και σήμερα», κατέληγε το ρεπορτάζ, «…η Άλκη Ζέη, που με τα παιδικά μυθιστορήματά δημιούργησε ολόκληρη σχολή για τις νεότερες γενιές λογοτεχνών, συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και κινήτρου για τα παιδιά, παιδιά που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουν ανάγκη από καλογραμμένα βιβλία και αξίες διαχρονικές».

Παρότι πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή, είναι δεδομένο ότι μέσα από τα δεκάδες βιβλία της, η Άλκη Ζέη θα συνεχίσει να «…αποτελεί πηγή έμπνευσης και κινήτρου για τα παιδιά», όπως γράφαμε το 2015.

3

4

2

7

8

6