Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Με επιτυχία η διημερίδα για την επιδείνωση των όρων εργασίας

Ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια υλοποιήθηκε στο Καρπενήσι, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή 25 και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26 Μαΐου 2012. Πρόκειται για το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου και στο οποίο μίλησαν οι κορυφαίοι εργατολόγοι της Ελλάδας

imerida 498

Το συνέδριο, υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας και του δήμου Καρπενησίου, διοργανώθηκε από την Εταιρεία Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου, αν. καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο, καθοριστική για την υλοποίηση του ετήσιου συνεδρίου στο Καρπενήσι ήταν η πρωτοβουλία του δικηγόρου κ. Παναγιώτη Ματζούφα, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «ΕΛΒΕΤΙΑ» και πρόεδρος του Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν οι νέες εργασιακές σχέσεις, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό. Στο διήμερο συνέδριο έλαβαν μέρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 100 άτομα, ενώ μίλησαν περισσότεροι από 10 καθηγητές και λέκτορες νομικής για το θέμα που απασχολεί όλη την Ελλάδα· το νέο εργατικό δίκαιο και ποιες είναι οι νέες ρυθμίσεις των νόμων που αφορούν όχι μόνο τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Την πρώτη μέρα, Παρασκευή 25 Μαΐου, το συνέδριο ξεκίνησε στις 6:00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9:00 το βράδυ. Στις εργασίες της πρώτης ημέρας προήδρευσε ο κ. Ιωάννης Κουκιάδης, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ ενώ ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου μίλησε για το θέμα «Κρίση και εργατικό δίκαιο».

Στη συνέχεια, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτριος Ζερδέλης εισηγήθηκε το θέμα «Καταγγελία ατομικής σύμβασης εργασίας και τροποποίηση των όρων εργασίας». Ο κ. Ζερδέλης, στην ομιλία του, σημείωσε την ισορροπία που πρέπει να βρεθεί ανάμεσα στην επιθυμία του εργοδότη να μεταβάλει σε δυσμενέστερους τους όρους της σύμβασης εργασίας και στην βούληση του εργαζομένου να μην τους αποδεχτεί και αναφέρθηκε στα νομικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ωστόσο, αναφέρθηκε στα νομικά μέσα προστασίας των θέσεων εργασίας και του περιεχομένου των συμβάσεων, καθώς ο εργαζόμενος δεν μπορεί να θεωρείται συνεπιχειρηματίας στην κρίση αλλά όχι σε καλές περιόδους. Από την άλλη πλευρά ανέλυσε το περιεχόμενο της τροποποιητικής καταγγελίας, το οποίο είναι ένα ηπιότερο μέτρο από την καταγγελία σύμβασης, αφού δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να παραμείνει στην εργασία του με διαφορετικούς όρους εργασίας, αλλά παράλληλα ανέλυσε και τα διλλήματα και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή.

Ακολούθησε ένα σύντομο διάλειμμα και έπειτα, τον λόγο έλαβε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Λεβέντης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Συμβατικές ρήτρες για μονομερή μεταβολή των όρων εργασίας».

Τέλος, ο κ. Χρόνης Τσιμπούκης, δικηγόρος και διευθυντής σύνταξης «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» έλαβε τον λόγο ως σχολιαστής και ακολούθησε συζήτηση. Να σημειώσουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ευρυτανίας που συνδιοργάνωσε το συνέδριο προσέφερε στους συμμετέχοντες, μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας, μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα, από το ψητοπωλείο «σουβλακερί».

imerida 4981

Το Σάββατο 26 Μαΐου, οι εργασίες ξεκίνησαν στις 10:00 το πρωί, και ολοκληρώθηκαν στη 1:00 το μεσημέρι. Πρόεδρος των εργασιών της δεύτερης ημέρας ήταν ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Εμμανουήλ Καλούδης ενώ ο κ. Κωστής Μπακόπουλος, λέκτορας της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, εισηγήθηκε το θέμα «Καταγγελία της ΣΣΕ και επιδείνωση των όρων εργασίας». Ακολούθησε η εισήγηση του Γεωργίου Θεοδόση, λέκτορα Νομικής Σχολής ΔΠΘ, με θέμα «Απορρύθμιση των όρων εργασίας μέσω επιχειρησιακών ΣΣΕ». Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ως σχολιαστής η δικηγόρος κα Αγγελική Καίσαρη και ακολούθησε ένα σύντομο διάλειμμα. Οι εισηγήσεις συνεχίστηκαν με τον δικηγόρο κ. Νικόλαο Γαβαλά, ο οποίος μίλησε για το θέμα «Ευρωπαϊκό Δίκαιο και επιδείνωση όρων εργασίας». Ο κύκλος των εισηγήσεων ολοκληρώθηκε με τον κ. Ιωάννη Κουκιάδη και το θέμα «Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας» και συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων.

Να αναφέρουμε ότι στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου συμμετείχε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας κ. Βασίλης Γκαρίλας, ο οποίος απήυθυνε χαιρετισμό. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Γκαρίλα έχουν ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, καλησπέρα σας. Θα αποφύγω τις προσφωνήσεις για οικονομία χρόνου και προς αποφυγή παρεξηγήσεως για τυχόν παράλειψη κάποιου επισήμου.

Ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας, του μικρότερου από πλευρά μελών Συλλόγου της Ελλάδος και ίσως και της Ευρώπης (αριθμεί σήμερα 12 μέλη και μία ασκούμενη), σας καλωσορίζω στην πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας, στο όμορφο Καρπενήσι. Αποτελεί τιμή για τον Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή μας που η Εταιρεία Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επέλεξε την πόλη μας για την πραγματοποίηση του 12ου Συνεδρίου της.

Σκοπός της Εταιρείας, για όσους πρώτη φορά παρευρίσκονται σε δημόσια εκδήλωσή της, είναι η μελέτη, η καλλιέργεια και η έρευνα των θεσμών του δικαίου της εργασίας και της κοινωνικής ασφαλίσεως για την ανάπτυξη και προαγωγή της επιστήμης αυτών, τόσο στον θεωρητικό τομέα, όσο και στο πεδίο εφαρμογής.

Ο ρόλος της Εταιρείας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χαρακτηρίζεται κομβικός για την εποχή μας, καθώς βρίσκονται σε έξαρση εργασιακά θέματα, με επίκεντρο την αύξηση της ανεργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η Εταιρεία, που απαρτίζεται από το σύνολο των νομικών που ασχολούνται με εργασιακά θέματα, όπως και με θέματα ασφαλιστικού δικαίου, είναι ένα από τα όργανα που έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν το διάλογο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων στα εργασιακά ζητήματα και στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης και διακρίνεται για το θεσμικό της ρόλο, αφού ορίζει και εκπρόσωπο στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας για εργασιακά θέματα, οι τακτικές δε δημόσιες εκδηλώσεις της αποτελούν πάντα το βήμα για τις παρεμβάσεις των ειδικών σε τέτοια θέματα.

Οι εισηγήσεις, οι παρεμβάσεις και τα πορίσματα κάθε Πανελληνίου Συνεδρίου της Εταιρείας αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για όλους όσους υπηρετούν τον σπουδαίο αυτό κλάδο δικαίου και αναμένονται από αυτούς κάθε χρόνο με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι γνωστό ότι το Εργατικό Δίκαιο επηρεάζεται και διαμορφώνεται από τις ευρύτερες κοινωνικές συνθήκες, ενώ είναι στενά συνδεδεμένο με την οικονομική λειτουργία ενός κράτους, με στόχο την προστασία της. Συνδέεται με την έννοια της αυτονομίας σε ένα πλαίσιο συλλογικής εφαρμογής και δράσης. Σε αντίθεση με λοιπούς κλάδους του δικαίου, διατηρεί μια ιδιαίτερη νοοτροπία και μεθοδολογία εφαρμογής του. Συνδέεται ρητά με τη διεθνή πραγματικότητα και ενσωματώνει άμεσα ζητήματα που αφορούν στην εργασία, ιδίως στα πλαίσια της ΔΟΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για τα κράτη μέλη της).

Σήμερα στη χώρα μας είναι δύσκολο να βρεθεί η λέξη που θα αποδώσει την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Η ύπαρξη απασχόλησης, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αποτελεί το ζητούμενο για τους εργαζόμενους, όταν η ανεργία μετράται -επισήμως- στο 21%, ενώ στην πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το 25%.

Δεν θα ασχοληθώ με στατιστικά στοιχεία και αριθμούς κατά κατηγορία ανέργων. Πιστεύω αυτά θα τα ακούσουμε από τους κυρίους εισηγητές στη συνέχεια.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργασίες και τα πορίσματα του Συνεδρίου θα είναι καθοριστικά για την αντιμετώπιση των σύγχρονων εργασιακών ζητημάτων αλλά και στα θέματα ασφαλιστικού δικαίου που –ξαφνικά- προέκυψαν στην απροετοίμαστη ελληνική πραγματικότητα. Ελπίζω και εύχομαι στο επόμενο συνέδριο της εταιρίας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να υπάρχει Δικηγορικός Σύλλογος για συνδιοργάνωση, γιατί όπως ψιθυρίζεται θα υπάρξει «Καλλικράτης» στα Πρωτοδικεία και «κούρεμα», ίσως και κατάργηση, των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ευχαριστώ θερμά την Οργανωτική Επιτροπή και τον Πρόεδρο της εταιρίας κ. Παπαδημητρίου. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και καλή διαμονή στο Καρπενήσι».