Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

ev media-logo

Σε σχολές της επαρχίας θα φοιτήσει το 77% των Ευρυτάνων πρωτοετών - Ποιοι κλάδοι κυριαρχούν (και φέτος)

Από μια ανάγνωση των εφετινών αποτελεσμάτων στην Ευρυτανία, εξάγονται αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία και συμπεράσματα για τις επιλογές των υποψηφίων.

panellinies-vathmoi-gel112

Αρχικά, συνολικά 21 από τους 93 επιτυχόντες υποψηφίους (ποσοστό 22,5%) θα σπουδάσουν στην Αθήνα ή τον Πειραιά, ενώ αντίστοιχα 8 παιδιά ψάχνουν ήδη κατοικία στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγάλη πλειοψηφία (64 υποψήφιοι - 68%) πέτυχε σε σχολές/τμήματα με έδρα πόλεις της ελληνικής επικράτειας πλην των μεγάλων αστικών κέντρων της πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας.

Τι δείχνει όμως η ανάλυση των σχολών εισαγωγής των Ευρυτάνων;

Όπως κάθε χρόνο, μεγάλο ποσοστό υποψηφίων επέλεξαν σχολές των Επιστημών Οικονομίας & Διοίκησης (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά τμήματα, Λογιστική κ.α), μια διαχρονική σταθερά στα Μηχανογραφικά των μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Παράλληλα, παρά την καθίζηση στον κατασκευαστικό τομέα, τα τμήματα πολιτικών μηχανικών-αρχιτεκτόνων κ.α. προσέλκυσαν (σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) συνολικά 17 επιτυχόντες. Την ίδια ώρα, εννέα (9) παιδιά πέτυχαν σε σχολές Ιατρικών Επιστημών (Ιατρική, Φαρμακευτική, Βιολογία, Νοσηλευτική κ.α).

Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, το γεγονός ότι αν και ο αριθμός των αδιόριστων εκπαιδευτικών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, δεν ήταν λίγοι οι μαθητές/τριες (17 άτομα) που θα σπουδάσουν σε παιδαγωγικές σχολές, τμήματα προσχολικής αγωγής και τμήματα Φιλολογίας/Ιστορίας. Παρά το γεγονός δε, ότι οι βάσεις εισαγωγής στα Παιδαγωγικά δεν είναι πλέον απλησίαστες, επιλέγονται εντούτοις από χιλιάδες αριστούχους πανελλαδικά. Μόλις ένας υποψήφιος «πέρασε» σε αστυνομική σχολή, απόρροια ίσως και της μικρής ανόδου που σημείωσαν οι Στρατιωτικές Σχολές.