Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Τα νέα στολίδια των “μπαουγκράνα” και των “μερένγκες”

Αφιερωμένη στα θρυλικά γήπεδα του “Καμπ Νόου” και το “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”, τα οποία θα υποστούν μια σειρά από αλλαγές προκειμένου να μετατραπούν σε δύο υπερσύγχρονα γήπεδα ξεχωριστού αρχιτεκτονικού στυλ, είναι η στήλη «Αθλητικοί Φάκελοι».

kamp

Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης μπαίνουν σε μία νέα εποχή, μετά την απόφαση να ανακαινίσουν ολοκληρωτικά το “Καμπ Νόου” και το  “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” αντίστοιχα. Οι δύο κορυφαίες ισπανικές ομάδες, μετά από αρκετά εμπόδια, κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με χορηγούς και δημοτικές αρχές, ώστε να δημιουργήσουν δύο υπερσύγχρονα γήπεδα με ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στυλ.

Οι μακέτες

Την αρχή έκαναν οι “μπλαουγκράνα”, οι οποίοι τον περασμένο Απρίλιο παρουσίασαν με κάθε επισημότητα τη μακέτα του ανακαινισμένου ”Καμπ Νόου”. Ακολούθησαν οι “μερένγκες”, με τον πρόεδρο του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ να παρουσιάζει πριν από μερικές ημέρες τα σχέδια για το νέο “Σαντιάγκο Μπεναρμπέου”, τονίζοντας πως μ' αυτό τον τρόπο θα αρχίσει «η διαδικασία εκσυγχρονισμού που θα μετατρέψει το στάδιο σε έναν avant garde, αρχιτεκτονικό σύμβολο».

Κατασκευαστικές εταιρίες

Η ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία “Nikken Sekkei”, που έχτισε και τη “Φωλιά του Πουλιού” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έχει αναλάβει να ανακαινίσει το “Καμπ Νόου”, σε συνεργασία με τους Καταλανούς αρχιτέκτονες, Τζοάν Πασκουάλ και Ραμόν Αούσιο. Απ' την άλλη πλευρά, η γερμανική εταιρεία “GMP Arckitekten”, σε συνεργασία με τις καταλανικές (!) εταιρείες “L35” και “Ribas & Ribas” βρίσκονται πίσω απ' τα σχέδια και την ανακατασκευή του “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”. Το οξύμωρο είναι πως οι αδερφοί Ρίμπας είναι μέλη της... Μπαρτσελόνα και -όπως αναφέραμε- η L35 καταλανική!!

ber4

Περιοχή

Τόσο το “Καμπ Νόου” όσο και το “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” θα παραμείνουν στις περιοχές που βρίσκονται μέχρι και σήμερα. To πρώτο βρίσκεται στη Λεωφόρο Διαγονάλ, ενώ το δεύτερο στη συνοικία Τσαμαρτίν της Μαδρίτης και συγκεκριμένα στο Πασέο ντε λα Καστεγιάνα.

Χωρητικότητα

Η χωρητικότητα του “Καμπ Νόου” θα αυξηθεί απ' τις 98.772 στις 105.000 θέσεις και γι' αυτό το λόγο, κατά τη διάρκεια των εργασιών θα παραμένουν κλειστές κάποιες θύρες. Όσον αφορά στο “Μπερναμπέου” θα υπάρξει αλλαγή 3.000 καθισμάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει η χωρητικότητα του γηπέδου, που θα παραμείνει στις 81.000 θέσεις.

kamp3

Κόστος και χορηγία

Το κόστος ανακαίνισης του “Καμπ Νόου” ανέρχεται στα 360.000.000 ευρώ, όμως στα πλάνα των διοικούντων την Μπαρτσελόνα υπάρχει και η κατασκευή νέου γηπέδου μπάσκετ στη θέση του “Mini Estadi”, του γηπέδου που αγωνιζόταν μέχρι πρόσφατα η δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Παράλληλα, στα “σκαριά” υπάρχει ένα φιλόδοξο πρότζεκτ ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του “Καμπ Νόου”, προκειμένου να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής. Έτσι, το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει τα 600.000.000 ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 θα δοθεί απ' τον ίδιο το σύλλογο, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 (200.000.000 και 200.000.000 ευρώ) θα δοθούν από χορηγό ως αντιπαροχή για την εμπορική ονοματοδοσία του γηπέδου, σε συνδυασμό μ' ένα δάνειο.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των εργασιών στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”, αυτό αγγίζει τα 400.000.000 ευρώ. Ήδη, οι άνθρωποι των “μερένγκες” έχουν έρθει σε συμφωνία με επενδυτικό fund απ' το Άμπου Ντάμπι, το οποίο μέσω της εταιρείας Cepsa θα καλύψει τα έξοδα, με αντάλλαγμα την εμπορική ονοματοδοσία του γηπέδου.

Εκκίνηση και ολοκλήρωση εργασιών

Οι εργασίες στο “Καμπ Νόου” πρόκειται να εκκινήσουν μετά το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου, δηλαδή το καλοκαίρι του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021. Αντίθετα, οι εργασίες στο “Μπερναμπέου” θα αρχίσουν τον Μάιο του 2017 και θα ολοκληρωθούν ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2020.
ber10
Νέες λειτουργίες

Στην παρουσίαση της μακέτας του “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”, την παράσταση “έκλεψε” η αναδιπλούμενη οροφή, η οποία θα προστατεύει τους φιλάθλους σε περιπτώσεις κακών καιρικών συνθηκών (π.χ. βροχή) και θα προσδώσει μία όμορφη εικόνα στο εξωτερικό περίβλημα του γηπέδου, το οποίο θα παίρνει όποια χρώματα επιθυμεί ο σύλλογος, κατά τα πρότυπα της “Αλιάντς Αρένα” της Μπάγερν. Επίσης, θα υπάρχει ένας καινούργιος ηλεκτρονικός πίνακας 360 μοιρών, ενώ θα γίνουν σημαντικές βελτιώσεις και στο μουσείο της ομάδας, το οποίο καθημερινά το επισκέπτεται πλήθος κόσμου και φέρνει σημαντικά έσοδα στο σύλλογο.

Στον αντίποδα, η εξωτερική πλευρά του “Καμπ Νόου” θα είναι διαφανής, ενώ θα υπάρξουν τέσσερις νέοι ηλεκτρονικοί πίνακες. Παράλληλα, όπως είπαμε και προηγουμένως, θα δημιουργηθεί ένα ολοκαίνουργιο και σύγχρονο γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας 12.000 θέσεων στη θέση του “Mini Estadi”.

Υπομονή λίγα χρόνια… τα πρώτα πλάνα και οι μακέτες δείχνουν πως τα γήπεδα των δύο θρυλικών ομάδων θα είναι τουλάχιστον εκπληκτικά… !