Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

ev media-logo

Πιστοί και φέτος στο έθιμο οι «Καλημεράδες». Την παραμονή των Φώτων οι άντρες του χωριού τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα

Ένα από τα έθιμα που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, τα «Καλήμερα», τα κάλαντα που τραγουδούν την παραμονή των Φώτων οι άντρες του Μεγάλου Χωριού, αναβίωσε και φέτος.kalimera megalo_xorio_theofaneia1

Από το απόγευμα της παραμονής, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018, άντρες κάθε ηλικίας (από παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι), κρατώντας νταούλια στα χέρια ξεκίνησαν να γυρνούν σε κάθε σπιτικό του χωριού τραγουδώντας τα παραδοσιακά κάλαντα. Είναι οι λεγόμενοι «Καλημεράδες».

Οι στίχοι είναι διαφορετικοί για κάθε νοικοκυριό και κατάστημα που επισκέπτονται και διαμορφώνονται αναλόγως με το εάν στο σπίτι βρίσκεται φιλοξενούμενος, ένας ή δύο γονείς, ανύπαντρη κοπέλα ή αγόρι κτλ., ενώ ειδικά κάλαντα τραγούδησαν στο σπίτι του παπά. Οι νοικοκυρές προσέφεραν στους «Καλημεράδες» τσίπουρο, κρασί, πίτες, γλυκίσματα αλλά και χρήματα.

«Καλήμερα - καλήμερα, αφέντη μ', καλή σου μέρα! Αφέντη μ΄ στα σαράγια σου καντήλια κρεμασμένα. Δίχως αλύσσια κρέμονται, δίχως αέρα σιώνται. Αν βάλεις λάδι και κερί φέγγουν στην γειτονιά σου κι αν βάλεις λάδι μοναχά, φέγγουν στην αφεντιά σου! Κυρά μου όταν στολίζεσαι και πας στην εκκλησιά, βάζεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αστήθι και τον καθάριο αυγερινό βάζεις καγκελοφρύδι…!»: έτσι άρχισαν και φέτος τα κάλαντα οι Μεγαλοχωρίτες, που ήταν ακούραστοι τραγουδώντας τα «Καλήμερα» μέχρι τα… ξημερώματα.

Με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, οι Μεγαλοχωρίτες διοργάνωσαν ένα μεγάλο γλέντι, ανήμερα των Θεοφανείων, σε ταβέρνα της περιοχής, ανανεώνοντας το ραντεβού για το 2019, σε ένα έθιμο που παραμένει αναλλοίωτο στο διάβα του χρόνου.

(Φωτο: Τάσος Μάναλης)