Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019

ev media-logo

Τέτοιες μέρες πριν τρία χρόνια, το ιστορικό γεφύρι της Δομνίστας καταστρέφονταν ολοκληρωτικά από πρωτοφανή κακοκαιρία (ΦΩΤΟ)

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από μια πρωτοφανή -ακόμα και για τα δεδομένα της Ευρυτανίας- κακοκαιρίας. Οι σφοδρότατες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 30/1/2015 και συνεχίστηκαν αδιάκοπα, με αμείωτη ένταση, στις 31/1 και την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατα προβλήματα και καταστροφές σε δίκτυα, οδικούς άξονες, εγκαταστάσεις και περιουσίες.5

Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης παρουσίασαν σοβαρές δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η επικοινωνία με δεκάδες χωριά. Λόγω κατολισθητικών φαινομένων και μεγάλων όγκων λάσπης, το χωριό Κρίκελλο εκκενώθηκε προληπτικά και 40 κάτοικοί του (από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι) μεταφέρθηκαν στο Καρπενήσι.

Δεν άντεξε το Γεφύρι

Βαρύς ήταν ο φόρος που «πλήρωσε» το παλιό Γεφύρι στον Κρικελλόποταμο, που δεν άντεξε τον απίστευτο όγκου νερού και διαλύθηκε ολοκληρωτικά, παίρνοντας μαζί του για πάντα εικόνες και θύμησες δεκαετιών. Παρότι η γέφυρα δεν είχε χρηστική αξία, αφού ακριβώς δίπλα της είχε κατασκευαστεί μια νέα και σύγχρονη γέφυρα, εντούτοις είχε μετατραπεί σε αναφαίρετο στοιχείο της περιοχής, σήμα κατατεθέν μια άλλης εποχής.

Τα «Ευρυτανικά Νέα» έγραφαν τότε:

«Είχε σταθεί όρθια ακόμα και σε επιχείρηση ανατίναξής της με εκρηκτικά πριν από 75 περίπου χρόνια, υπέκυψε όμως στην απίστευτη οργή της Φύσης. Ο λόγος για την παλιά γέφυρα του Κρικελλοπόταμου, στον δρόμο προς τη Δομνίστα, που από το περασμένο Σάββατο (31/1) αποτελεί πλέον παρελθόν. Η ισχύς και η τρομακτική ποσότητα των υδάτων του Κρικελλοπόταμου της προξένησαν ολοκληρωτική καταστροφή, με τις πρώτες εικόνες να προκαλούν θλίψη.4

Σε σύντομο μήνυμά του με τίτλο Η παλιά μας γέφυρα χάθηκε!», ο πρώην δήμαρχος Δομνίστας κ. Γιάννης Σταμάτης, ανέφερε: «Η παλιά γέφυρα στον Κρικελλοπόταμο που είχε κατασκευαστεί το 1935 και είχε αντέξει σε πολλές κακοκαιρίες, ακόμη και στην προσπάθεια των ανταρτών το 1943 να την ανατινάξουν για να μην περάσουν οι Γερμανοί, από το Σάββατο 31/1/2015 δεν υπάρχει πια. Παραδόθηκε στη δύναμη της φύσης με τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως και το ιστορικό πέτρινο γεφύρι της Πλάκας στην Άρτα! (…)».

Το περασμένο καλοκαίρι, συνεργεία του δήμου Καρπενησίου ολοκλήρωσαν την απομάκρυνση των κομματιών της γέφυρας που είχαν ξεμείνει από το ’15 -και που εν δυνάμει θα μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνα αναχώματα στην κίνηση του νερού στον Κρικελλοπόταμο.

1

6

 Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Κωνσταντίνο Νταλιάνη (δείτε περισσότερες εδώ)