Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Τον Κερασοβίτη Κώστα Βελή, τον οπλαρχηγό που κήρυξε την Επανάσταση στην Ευρυτανία, τίμησε ο δήμος Αγράφων

Στη γενέτειρά του, το Κερασοχώρι (άλλοτε Κεράσοβο) τιμήθηκε, την Πέμπτη 10/5/18, η μνήμη του οπλαρχηγού Κώστα Βελή, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος Αγράφων, παρουσία του μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου, εκπροσώπου της Π.Ε Ευρυτανίας, αντιδημάρχων, κληρικών, εκπροσώπων φορέων και πολιτών. Η ημέρα περιλάμβανε ομιλίες, χορευτικά, τραγούδια από χορωδία κ.α.

velis kerasovo1

Ήταν Μάης (10 του μήνα) του 1821 όταν ο Βελής κήρυττε την επανάσταση στην Ευρυτανία. Με σχετική προκήρυξη και δίπλα στους Σταμούλη Γάτσο, Χρ. Σουλιώτη, Γιάννη Μπρούσκα, Γιολδασαίους κ.α. απευθύνει προσκλητήριο για αγώνα κατά των κατακτητών. Στην προκήρυξη που υπέγραψε στο Κεράσοβο αναφέρονταν: «Αδελφοί, ήρθεν η ώρα με το θέλημα του Θεού να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα από την τυραννίαν την τουρκικήν. Λοιπόν, άμα λάβητε το παρόν, να πάρετε τα άρματά σας και να έλθητε όπου σας προσμένω εδώ εντός τριών ημερών, διότι ο καιρός δεν μας προσμένει περισσότερον. Να είμεθα έτοιμοι να κάμωμεν το χρέος μας εις την Πατρίδα».

velis kerasovo2

Ο Κώστας Βελής δεν πρόκαμε να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία του Αγώνα, αφού «έφυγε» νωρίς. Προσπάθησε να απελευθερώσει το Καρπενήσι και συμμετείχε σε μάχες στη Θεσσαλία και αλλού. Σε μία απ’ αυτές, κοντά στη Ρεντίνα, ο Δράμαλης με πολλαπλάσιες δυνάμεις νίκησε τους Έλληνες και στις 15 Ιουλίου 1821συνέλαβε τον Βελή. Μεταφέρθηκε στην Πόλη, βασανίστηκε και θανατώθηκε, δίνοντας και τη ζωή του υπέρ της πατρίδος. velis kerasovo3

velis kerasovo4velis-protomi-kerasoxori1