Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Φυσικό αέριο στο Καρπενήσι. Ξεκινούν τα έργα κατασκευής δικτύων σε 6 πόλεις της Στερεάς - Δηλώσεις Σουλιώτη

Επεκτείνεται σε όλους τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας το δίκτυο φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του δικτύου σε ακόμη 18 πόλεις σε όλη την Ελλάδα μεταξύ αυτών  έξι (6) πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.mpakogiannis-fysiko-aerio1

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε 18 πόλεις σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα καθώς και για τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών με φυσικό αέριο καθώς οι επενδύσεις για τα νέα δίκτυα, συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ εντάσσονται για συγχρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ.

Οι επενδύσεις για τα αστικά δίκτυα υλοποιούνται από την Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας, θυγατρική της ΔΕΠΑ η οποία διαχειρίζεται και αναπτύσσει τα δίκτυα σε όλη την Ελλάδα, εκτός Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης. Τις αποφάσεις για ένταξη των επενδύσεων στο ΠΔΕ υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Στη Στερεά Ελλάδα θα κατασκευαστούν δίκτυα φυσικού αερίου συνολικού μήκους 320 χλμ. στις πόλεις Λαμίας (νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (νομός Ευρυτανίας) με κόστος 47,4 εκατ. και χρηματοδότηση 45 %.

Από τις Περιφέρεια διέρχεται ο κεντρικός αγωγός φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η τροφοδοσία περιοχών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές όπως το Καρπενήσι, η λύση που προωθείται για τη διείσδυση του φυσικού αερίου προβλέπει τη μεταφορά του σε υγροποιημένη μορφή.

ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

“Έργο στοίχημα  του Κώστα Μπακογιάννη”

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρπενησίου “... η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Καρπενήσι αποτελεί προσωπικό στοίχημα  του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, στοίχημα που κερδήθηκε και τα οφέλη θα τα δει στο προσεχές μέλλον η κοινωνία της πόλης”, αναφέρει ο κ. Νίκος Σουλιώτης.

Όπως έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα», ήδη από το φθινόπωρο του 2017, ο δήμος Καρπενησίου είναι έτοιμος και έχει υποδείξει δύο περιοχές στην εταιρεία κατασκευής του δικτύου, μια στην ανατολική και μια στη δυτική πλευρά της πόλης όπου θα εγκατασταθούν οι δεξαμενές υγρού αερίου που με το δίκτυο που θα εξαπλωθεί στην πόλη, καλύπτοντας πρώτα τους μεγάλους καταναλωτές, θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις των καταναλωτών.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σουλιώτης, μια σημαντική εξάπλωση του δικτύου στην πόλη αναμένεται τα επόμενα 3 με 5 χρόνια. Τα έργα κατασκευής του δικτύου στο Καρπενήσι, θα ξεκινήσουν σύντομα με στόχο την κάλυψη μεγάλων καταναλωτών.