Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Επίτιμος δημότης του Δήμου Αγράφων ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Σκοπελίτης. Τιμητική εκδήλωση στα Βραγγιανά

Επίτιμος δημότης του δήμου Αγράφων ανακηρύχθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Σκοπελίτης. Η απόδοση της τιμής έγινε την περασμένη Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, στα Βραγγιανά, αμέσως μετά τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής, στο ετήσιο μεγάλο αντάμωμα των Βραγγιανιτών.skopelitis-braggiana1

Πρόκειται για υλοποίηση περσινής απόφασης, που ελήφθη κατόπιν αιτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βραγγιανών «Αναστάσιος Γόρδιος», κατά την 11η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων που συνεδρίασε την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, παρουσία Βραγγιανιτών, φίλων, συγγενών και όχι μόνο, τιμήθηκε ο "δάσκαλος της καρδιάς τους", όπως τον αποκαλούν, ο οποίος βαθιά συγκινημένος, αποδέχτηκε τη μεγάλη τιμή που έγινε στο πρόσωπο του.

Ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής απένειμε την τιμητική πλακέτα στον κ. Σκοπελίτη, όπου μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής στον χαιρετισμό του:

«Μετά από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βραγγιανιτών «Αναστάσιος Γόρδιος» και με απόφαση του Δ.Σ. Αγράφων αποφασίστηκε να ανακηρυχθεί σε επίτιμο δημότη του δήμου Αγράφων ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Σκοπελίτης. Ο κ. Σκοπελίτης, εκπαιδευτικός, διατέλεσε δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Βραγγιανών την τριετία 1963-1966. Κατά κοινή ομολογία τόσο των κατοίκων όσο και των μαθητών του, αλλά και των προϊσταμένων του επιθεωρητών, υπήρξε άριστος εκπαιδευτικός και βοήθησε πολλούς μαθητές του μέσα από τα γράμματα και το ήθος που τους δίδαξε να βρουν το δικό τους δρόμο στη ζωή και μέχρι σήμερα του το αναγνωρίζουν.

Φρόντιζε ιδιαίτερα και ανύσταχτα μεριμνούσε για το συσσίτιο των μαθητών, για την υγεία τους, για τα προβλήματά τους τα οικογενειακά. Είχε την πρωτοβουλία να διατηρεί προσωπική επαφή, σχέση και γνωριμία με τους κατοίκους του τόπου και να τους νουθετεί για τα ζητήματα που τους απασχολούσαν. Μεριμνούσε μαζί με τις τοπικές αρχές του χωριού, των Αγράφων ευρύτερα, αλλά και με την τοπική εκκλησία και τους άλλους συναδέλφους  του των Βραγγιανών και των Αγράφων, να γνωστοποιούν στην υπόλοιπη κρατική πολιτική διοίκηση τα θέματα που απασχολούσαν την περιοχή για να βρεθούν και να δοθούν λύσεις.

skopelitis-braggiana2

Η ουσιαστικότερη, όμως, προσφορά του, είναι πως μετά την αφυπηρέτησή του από τα Μεγ. Βραγγιανά, είχε τόσο αγαπήσει τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, ώστε φρόντιζε, όπου κι αν βρισκόταν, να μεταλαμπαδεύει τις εμπειρίες του από την διαμονή του στα Άγραφα, αλλά και να αναδεικνύει τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας και ιδιαίτερα τη σπουδαία παιδευτική μας παράδοση, με τους μεγάλους διδασκάλους του Γένους, τον Ευγένιο Γιαννούλη τον Αιτωλό και τον Αναστάσιο Γόρδιο.

Είχε και εξακολουθεί να έχει καταστήσει τη γενέτειρά του Στροφυλιά Ευβοίας σε Μεγάλα Βραγγιανά και Άγραφα της περιοχής, καθώς στον καθημερινό του λόγο και στις δημόσιες εμφανίσεις του δεν παύει να μνημονεύει τα Άγραφα και τους ανθρώπους τους. Διατηρεί και σήμερα επαφή με τους μαθητές του από τα Μεγάλα Βραγγιανά, πολλοί από τους οποίους τον επισκέπτονται στον τόπο διαμονής του για να τους εκφράσουν και δια ζώσης φωνής, την ευγνωμοσύνη τους για όσα τους προσέφερε, για το «ευ ζην».

Από τον τόπο που τόσο αγάπησε ο κ. Σκοπελίτης, από τα Βραγγιανά της καρδιάς του, σήμερα, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής και δίπλα στις προτομές των μεγάλων δασκάλων του Γένους Ευγενίου Γιαννούλη του Αιτωλού και Αναστάσιου Γόρδιου, του απονείμουμε το Χρυσό Κλειδί και τον ανακηρύσσουμε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Αγράφων».