Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Γιατί έχω πρόβλημα με τον βραδινό ύπνο;

Ο κακός ύπνος είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα στην κοινωνία μας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να κοιμηθούν τις συνιστώμενες 8 ώρες και αναρωτιούνται γιατί αντιμετωπίζουν τόσες δυσκολίες όταν πρόκειται για τη βραδινή ξεκούραση. Η μη επαρκής ανάπαυση σημαίνει ότι ούτε το μυαλό ούτε το σώμα ξεκουράζονται σωστά, κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερες αποδόσεις στην καθημερινότητα μας, εκτός από την παρουσίαση αρνητικών συναισθημάτων όπως η κατάθλιψη και η ευερεθιστότητα.

cannot sleep

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα; Πιθανές αιτίες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε στην αναζήτηση μιας λύσης για τα προβλήματα αϋπνίας είναι να βρείτε την αιτία που τα προκαλεί.

1.      Στρες

Το στρες είναι σαφώς το κύριο πρόβλημα που ευθύνεται για την κακή ποιότητα του ύπνου.

Οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία αλλάζει η ψυχολογική σταθερότητα του ατόμου συμβάλλει στη δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς σκέψεων που σχετίζονται με ένα αίσθημα ανησυχίας. Κατά την ώρα του ύπνου, δεν σταματάμε να σκεφτόμαστε θέματα που εκκρεμούν ή κάποια κατάσταση, η οποία μας προκαλεί άγχος. Έτσι, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται με τα «καταστροφικά» σενάρια, οδηγώντας μας σε αυπνία. Αν δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτές τις καταστάσεις, φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στη χαλάρωση σας: διαβάστε ένα βιβλίο, δείτε μια ταινία, ή αν νιώθετε τυχερός παίξτε στοίχημα. Δείτε τις τελευταίες live πιθανότητες στοιχημάτων.

 

2.  Κατανάλωση οινοπνεύματος

Είναι σύνηθες να πιστεύουμε ότι τα αλκοόλ μας βοηθάει να κοιμηθούμε, αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ προκαλεί υπνηλία και μειωμένη ικανότητα αντίδρασης, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το άτομο μπορεί να αρχίσει να παρατηρεί ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, συνιστάται να αποφεύγετε να πίνετε αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια δύο ωρών πριν από τον ύπνο.

3. Πολύ φως

Αν και η ευαισθησία στο φως δεν είναι ίδια από άτομο σε άτομο, καθώς υπάρχουν εκείνοι που μπορούν να κοιμηθούν κάτω τον ήλιο ενώ βρίσκονται στην παραλία, σε γενικές γραμμές συνίσταται να υπάρχει απόλυτο σκοτάδι. Ο άνθρωπος άλλωστε δεν είναι νυκτόβιο είδος και πρέπει να ξεκουραζόμαστε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από βιολογικής απόψεως, όταν υπάρχει πολύ φως, το σώμα μας μπαίνει σε μια κατάσταση εγρήγορσης, καθιστώντας πολύ δύσκολο να μας πάρει ο ύπνος. 

4. Πολύς  θόρυβος

Όπως και με την προηγούμενη περίπτωση, υπάρχουν άνθρωποι που είναι περισσότερο ευαίσθητοι στο θόρυβο συγκριτικά άλλους, ωστόσο, είναι άγραφος κανόνας ότι τα ακουστικά ερεθίσματα είναι δύσκολο να αγνοηθούν όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Το ιδανικό είναι η απόλυτη σιωπή. Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί, είτε επειδή κάποιος ζει σε έναν δρόμο που είναι πολύ θορυβώδης είτε για κάποιον άλλο λόγο, η μόνη λύση είναι τα ακουστικά. 

5. Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ουσία και η κύρια χρήση της είναι γνωστή σε όλους. Αν καταναλώνετε πολύ καφεΐνη ή αν πιείτε καφέ αργά το απόγευμα, θα αυξηθούν οι πιθανότητες να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε.

6. Υπερβολική διέγερση

Πολλοί άνθρωποι, μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, θέλουν να απομακρύνουν το άγχος της καθημερινής ζωής κάνοντας γυμναστική. Ωστόσο, μερικές φορές, η υπερβολική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως ευεργετική για τον βραδινό ύπνο.