Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Κορονοϊός: Απτόητοι οι πιστοί, γεμάτες οι εκκλησίες στο Καρπενήσι για τους Α’ Χαιρετισμούς - Η Θεία Κοινωνία στο επίκεντρο

Τελέστηκαν, την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στους ιερούς ναούς ανά την επικράτεια, οι Α’ Χαιρετισμοί, καθώς διανύουμε την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλη Σαρακοστής.agia-triada-kerakia

Στο Καρπενήσι, οι πιστοί δεν πτοήθηκαν από τον κορονοϊό και κατέκλυσαν τις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν τους Χαιρετισμούς. Ασφυκτικά γεμάτος ήταν ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας, στο κέντρο της πόλης, όπως και οι άλλες εκκλησίες.

Θεία Κοινωνία και επικινδυνότητα

Την ίδια ώρα, η συζήτηση για την ασφάλεια των πιστών από τη συνάθροισή τους στους ναούς αλλά και τη Θεία Κοινωνία, «φουντώνει».

«Η Θεία Κοινωνία είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και όχι ψωμί και κρασί», λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι επισημαίνοντας ότι οι πιστοί δεν φοβούνται και δεν αμφισβητούν το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πίστης.

Μέχρι και... επιστήμονες έφθασαν να ασπάζονται αντίστοιχες απόψεις, όπως η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλου. «Ανήκω σε αυτούς που θα πήγαιναν στην εκκλησία αλλά θα πρότεινα σε άτομα άνω των 65 ετών που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, μέχρι να εξελιχθεί η ιστορία και να μην έχει γίνει διασπορά κρουσμάτων, να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση», δήλωσε στον Realfm 97,8 η καθηγήτρια και πρόσθεσε πως «…η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις».

Την ίδια στιγμή, κύκλοι της επιστημονικής κοινότητας παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τις παραπάνω απόψεις και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι νοσοκομειακοί γιατροί (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος)εκφράζουν τον προβληματισμό τους για δημόσιες δηλώσεις γιατρών που όπως λένε «υποτάσσουν την επιστημονική αλήθεια στις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις».

Από την ΟΕΝΓΕ τονίζουν επίσης πως «η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορωνοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από την στοματοφαρυγγική κοιλότητα και την μύτη πασχόντων». Οι γιατροί συμπληρώνουν πως στις συστάσεις για προφυλακτικά μέτρα δεν περιλαμβάνονται εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δήλωσε ότι υπάρχει «επικινδυνότητα από τη Θεία Κοινωνία» και κάλεσε την Εκκλησία να αναθεωρήσει τη στάση της.

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)