Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Τα Ευρυτανόπουλα που αριστεύουν κι ονειρεύονται. Συνέντευξη με τα κορίτσια του βαθμολογικού… ρετιρέ των Πανελλαδικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάθε χρόνο, ανάμεσα στις πολλές αξιόλογες επιδόσεις που καταφέρνουν τα Ευρυτανόπουλα, υπάρχουν τα παιδιά που ξεχωρίζουν και διακρίνονται. Είναι οι υποψήφιοι/ες που ανταποκρίθηκαν με «άριστα» στη δοκιμασία των Πανελλαδικών, συγκεντρώνοντας πολύ υψηλές βαθμολογίες. Είναι τα παιδιά που μόχθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς (και όλα τα προηγούμενα σχολικά έτη), επικεντρώθηκαν στο συστηματικό, πολύωρο διάβασμα και τις προάλλες είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται, καθώς πέτυχαν βαθμολογίες - εισιτήριο για τις πιο υψηλόβαθμες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.collage-triada1

Τα «Ευρυτανικά Νέα» συνομίλησαν με τρία κορίτσια, μαθήτριες του ΓΕΛ Καρπενησίου, που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες, από 18.444 έως 18.661 μόρια. Οι αριστούχες είδαν την προσπάθειά τους να δικαιώνεται και πλέον ατενίζουν το μέλλον με χαμόγελο και αισιοδοξία, έτοιμες για το επόμενο μεγάλο βήμα, το Πανεπιστήμιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΤΡΩΝΗ 

18.661 ΜΟΡΙΑ

Η Κωνσταντίνα Πατρώνη, του Γεωργίου και της Κορίνας, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, συγκέντρωσε 18.661 μόρια, πετυχαίνοντας πολύ υψηλές βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα που εξετάστηκε. Πιο ειδικά, έγραψε 17,7 στην Έκθεση, στα Αρχαία Ελληνικά 18,4, στην Ιστορία 18,7 και στα Λατινικά 20.

Θυσίασε προσωπικό χρόνο, στερήθηκε εξόδους και τον αγαπημένο της χορό, ενώ λιγοστός ήταν ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά της, λέει στα «Ευρυτανικά Νέα», επιβεβαιώνοντας ότι τα αγαθά κόποις κτώνται.

patroni-konstantina1

Η Κων/να Πατρώνη

Στην ερώτηση για το ποια ήταν τα «κλειδιά» της επιτυχίας (της), η Κωνσταντίνα βάζει πιο ψηλά απ’ όλα το «ποιοτικό, χωρίς ακρότητες, διάβασμα». Χρειάστηκε, επίσης, «επιμονή και ψυχική ηρεμία». «Ο μαθητής», προσθέτει, «είναι σημαντικό να έχει οργάνωση, καλό υπόβαθρο, να μην επηρεάζεται από τους γύρω του και να έχει πίστη στις δυνάμεις του». «Στις Πανελλήνιες», εξάλλου, «έρχεσαι αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον εαυτό», θα πει εν συνεχεία.

Η αριστούχος, με εφόδια την πολύ υψηλή βαθμολογία της, δεν έχει κατασταλάξει ακόμα για το ποια Σχολή θα δηλώσει ως πρώτη στο Μηχανογραφικό Δελτίο. «Είμαι ανάμεσα στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό και στη Φιλολογία», εξηγεί.

Δεν παραλείπει, τέλος, να ευχαριστήσει τους γονείς της και τους καθηγητές της (σε σχολείο και φροντιστήρια), που όλο τον χρόνο στάθηκαν δίπλα της και τη στήριξαν στον «αγώνα» που έδινε.

ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

18.617 ΜΟΡΙΑ

Επίδοση 18.617 μορίων πέτυχε η Ξανθίππη Γραμματίκα, του Κωνσταντίνου και της Παρασκευής, επίσης μαθήτρια του ΓΕΛ Καρπενησίου. Η 18χρονη έγραψε 18,2 στην Έκθεση, 18,7 στα Αρχαία, στην Ιστορία 17,8, και στα Λατινικά 20.

Σύμφωνα με την ίδια, οι καλές βάσεις από τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν σημαντικό παράγοντα για μια υψηλή βαθμολογία στις Πανελλαδικές, αν και, όπως σημειώνει, «χρειάζεται να αφιερώσεις πάρα πολύ χρόνο ώστε να καλύψεις όλη την ύλη». Ο μαθητής που ετοιμάζεται για τη δοκιμασία των εξετάσεων, θα πρέπει να μην αφήνει κενά (τουλάχιστον σημαντικά) καθώς όσο περνά ο καιρός περιορίζεται η άνεση του χρόνου ώστε αυτά να καλυφθούν, επισημαίνει.

grammatika-xanthippi1

Η Ξανθίππη Γραμματίκα

Ακόμα, απαραίτητο είναι να υπάρχει πρόγραμμα, πλάνο διαβάσματος, καθώς έτσι «μένει και ελεύθερος χρόνος, για να ξεκουραστείς, να πας καμιά βόλτα, να ξεσκάσεις», λέει στα «Ευρυτανικά Νέα», προσθέτοντας πως ο μαθητής θα πρέπει να ακολουθεί τις υποδείξεις των καθηγητών του. Σημαντικό είναι, τέλος, ο μαθητής να ξέρει τι θέλει, να γνωρίζει τις δυνάμεις του και να μην επηρεάζεται από τον περίγυρό του, καθώς η τελευταία συνθήκη θα μπορούσε να «χαλάσει» την ψυχολογία του -που είναι σημαντικό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Εάν έπρεπε να δώσει μια συμβουλή σε κάποιον/α που ετοιμάζεται για Πανελλαδικές, θα ήταν αφενός να μην καταβάλλεται από άγχος (ιδίως «όχι τόσο νωρίς») και αφετέρου να μπορεί στο τέλος να πει: «έκανα το καλύτερο που μπορούσα».

Ούτε η Ξανθίππη μοιάζει απόλυτα σίγουρη για το τι θέλει να σπουδάσει, καθώς αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην Ψυχολογία και τη Φιλολογία, σχολές που θα δηλώσει ψηλότερα απ’ όλες και στο επικείμενο Μηχανογραφικό της.

Η αριστούχος ευχαριστεί θερμά τους καθηγητές της στο σχολείο, τους φροντιστές της, την οικογένειά της, τους φίλους της και όλους όσοι ήταν δίπλα της στην προσπάθεια που κατέβαλε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΕΑΚΗ

18.444 ΜΟΡΙΑ

Στο βαθμολογικό ρετιρέ βρέθηκε μια ακόμα μαθήτρια του ΓΕΛ Καρπενησίου, η Κατερίνα Ανδρεάκη, του Γεωργίου και της Κωνσταντίας, που συγκέντρωσε 18.444 μόρια. Έγραψε 16 στην Έκθεση, στα Αρχαία 18,2, στην Ιστορία 19,4 και 20 στα Λατινικά.

Για να φθάσει ως εκεί, χρειάστηκαν θυσίες, όπως το να εγκαταλείψει (ήδη από την Α’ Λυκείου) το βόλεϊ· «είχα βάλει έναν στόχο και είπα πως προκειμένου να τον πετύχω, είναι καλύτερα να αφήσω κάτι στην άκρη», τονίζει στα «Ευρυτανικά Νέα» και κάνει λόγο για δικαίωση των κόπων της.

andreaki-katerina1

Μυστικά επιτυχίας μάλλον δεν υπάρχουν, αφού η «συνταγή» αποτελείται από (λίγο ή πολύ) γνωστά «υλικά». Αυτά, σύμφωνα με την Κατερίνα είναι το συστηματικό διάβασμα και το να μην αφήνει ο μαθητής κενά («να διαβάζει αυτό που πρέπει, όταν πρέπει», εξηγεί). Επίσης, αναγκαίο είναι κάποια στιγμή να χαλαρώνει («έστω μία φορά την εβδομάδα»), καθώς «η κούραση, σωματική και κυρίως πνευματική, μπορεί να καταβάλει τα παιδιά».

Το ποια Σχολή θα δηλώσει ψηλότερα απ’ όλες στο Μηχανογραφικό είναι πλέον ξεκάθαρο στο μυαλό της. Πρόκειται για τη Νομική Κομοτηνής, καθώς εκτός του ότι ενδιαφέρεται για το επάγγελμα, στην πρωτεύουσα της Ροδόπης σπουδάζει ήδη ο αδερφός της.

Η Κατερίνα ευχαριστεί για την υποστήριξη τους εκπαιδευτικούς σε σχολείο και φροντιστήρια, την οικογένεια και τους φίλους της, που στάθηκαν δίπλα της και την ενθάρρυναν σε μια δύσκολη χρονιά με συνεχή ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα.