Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Σε δοκιμαστική λειτουργία από το καλοκαίρι ο Βιολογικός Καθαρισμός Καρπενησίου. Ικανοποίηση δημάρχου για την ολοκλήρωση του έργου

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το έργο... "αποτυχία" για όλες τις δημοτικές αρχές του Καρπενησίου είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός της πόλης. Καθώς παρακολουθούμε τα θέματα που απασχολούν το Καρπενήσι ήδη από το 2002, το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού είχε απασχολήσει  εκτενέστατα την εφημερίδα μας σε ρεπορτάζ ήδη από το 2004, έτος, κατά το οποίο αποκαλύφθηκε ότι υπολειτουργεί.viologikos-may2020

Από τότε, ενώ έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια, και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από όλες σχεδόν τις δημοτικές Αρχές που πέρασαν από το Δημαρχείο, ο Βιολογικός Καθαρισμός της πόλης Καρπενησίου παραμένει, χωρίς την παραμικρή βελτίωση της λειτουργίας του, αποτελώντας έτσι ως ένα από τα πιο βασικά θέματα προς άμεση επίλυση που ταλανίζουν τον δήμο Καρπενησίου, αφού ο Βιολογικός Καθαρισμός  όχι μόνο συνεχίζει να υπολειτουργεί, αλλά μολύνει και καθημερινά τον Καρπενησιώτη ποταμό.

Σε πλαίσιο αποκατάστασης του προβλήματος, το μεγάλο έργο ανακατασκευής και επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Καρπενησίου μπήκε ουσιαστικά με την υπογραφή του Κώστα Μπακογιάννη, όταν διατελούσε δήμαρχος Καρπενησίου, ενώ το έργο, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3,2 εκατομμύρια ευρώ, δημοπρατήθηκε επί δημαρχίας Νίκου Σουλιώτη, την Τρίτη 14 Απριλίου 2015.

Στις υποχρεώσεις του εργολάβου,  σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη ήταν το έργο να παραδοθεί σε 18 μήνες. Φυσικά αυτό δεν έγινε, το έργο καθυστέρησε πάρα πολύ, τελικά απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ, αλλά εντάχθηκε και πάλι στα έργα - "γέφυρα" στο νέο ΕΣΠΑ. Έκτοτε, κατασκευάζεται με γρήγορους ρυθμούς.

Σε λειτουργία από το καλοκαίρι

Οι εργασίες ολοκληρώνονται το καλοκαίρι και ο Βιολογικός Καθαρισμός Καρπενησίου θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία. Σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση της εταιρείας  κατασκευής του έργου, ο Βιολογικός Καθαρισμός θα τεθεί σε λειτουργία δοκιμαστικά, με ευθύνη του εργολάβου, για έξι μήνες και στη συνέχεια θα παραδοθεί στο Δήμο Καρπενησίου.

Ικανοποίηση δημάρχου

Ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα εξέφρασε  ξεκάθαρα την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών του Βιολογικού Καθαρισμού, ενώ ανακοίνωσε, επίσης, τη λειτουργία του έργου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έπειτα από ερώτηση που του τέθηκε από την εφημερίδα μας, σε συνέχεια του ρεπορτάζ για το μείζον αυτό θέμα της πόλης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος: "Ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι ένα έργο, το οποίο δεν σταμάτησε να δουλεύει ούτε μία ώρα μέσα στην κρίση και του οποίου ξεκινάει μέσα στο καλοκαίρι η δοκιμαστική λειτουργία. Το έργο θα λειτουργήσει ο ανάδοχος - όπως έχει, άλλωστε, υποχρέωση - για έξι μήνες δοκιμαστικά και μετά θα παραδοθεί στον δήμο Καρπενησίου, ώστε να το λειτουργεί από εκεί και πέρα ο δήμος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέσα στο καλοκαίρι τα λύματα θα επεξεργάζονται από το νέο Βιολογικό Καθαρισμό και αυτό που θα βγαίνει μετά θα είναι ένα πεντακάθαρο νερό που θα χύνεται στο ποτάμι. Έχουμε υλοποιήσει δηλαδή ένα έργο πάνω από 90%".